Προσκυνηματικές Εκδρομές : Ένα πολύτιμο ποιμαντικό εργαλείο!

8 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητοί Αναγνώστες το Σάββατο 29 Οκτωβρίου αξιωθήκαμε με την Ενορία που διακονούμε να πραγματοποιήσουμε, μετά από αποχή 2 ολόκληρων χρόνων λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού, την πρώτη προσκυνηματική μας εκδρομή σε δύο Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος: α) Την γυναικεία Ιερά Μονή Δαμάστας και β) την ανδρική Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου βρίσκεται και το σκήνωμα του προσφάτως ανακηρυχθέντος Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Εκτός ότι μας έκανε και μια υπέροχη από θέμα καιρού ημέρα, όλοι οι προσκυνητές ομολόγησαν πόσο όμορφα πέρασαν, πόσο ανάγκη είχαν αυτή την εξόρμηση και πόσο τους έλειψαν όλα αυτά εδώ και δύο χρόνια! Με αφορμή αυτά λοιπόν θα εξετάσουμε στις επόμενες γραμμές όπως λέει και ο τίτλος μας τις προσκυνηματικές εκδρομές ως ποιμαντικό εργαλείο! Δοξάζουμε καταρχήν τον Θεό που έχουμε αξιωθεί διακονώντας σε 4 έως τώρα Ενορίες να οργανώσουμε πολλές Ενοριακές αλλά και επίπεδο Μητροπόλεως Εκδρομές σε μηνιαία σχεδόν βάση. Επομένως ότι πούμε είναι προϊόν εμπειρίας. Ας το επιχειρήσουμε λοιπόν…!

Είναι γεγονός ότι οι προσκυνηματικές εκδρομές και τα ωφέλιμα πνευματικά πλεονεκτήματά τους, δεν έχουν εκτιμηθεί δεόντως από πολλούς Αρχιερείς, Ιερείς οι λαϊκούς όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να μην κάνουν καθόλου εκδρομές ή σπάνια 1-2 φορές το χρόνο και αυτό χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και βαρύτητα όπως θα έπρεπε. Σίγουρα σε αυτές και από κάποιους έχουν γίνει πολλά απρόοπτα, αστοχίες και λάθη με αποτέλεσμα να υποτιμηθούν. Όμως αν οργανωθούν καλά και οι πιο δύσπιστοι πραγματικά θα αλλάξουν δρόμοι.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη οι Προσκυνηματικές Εκδρομές πρέπει να γίνονται για τρεις κυρίους λόγους : α) Ο πρώτος και κύριος είναι η πνευματική ωφέλεια όλων! Αυτό επιτυγχάνεται τόσο από την χάρη και την ευλογία που αποκομίζει κανείς επισκέπτοντας Ιερά Προσκυνήματα, Μονές και Ενοριακούς χώρους αλλά και γενικότερα αξιοθέατα. Ιερά σκηνώματα, Ιερά Λείψανα, Ιερά Εικονίσματα θαυματουργά είναι ιδιαίτερη ευλογία όσοι αξιώνονται να προσκυνήσουν από κοντά. Πέρα από τον προορισμό όμως, έχει μεγάλη σημασία και αυτά που θα μεταδοθούν στους πιστούς δια του μικροφώνου κατά το ταξίδι στο Λεωφορείο. Ένα προσκύνημα 3 ή 4 ωρών να πάει κανείς και να έρθει σε μια ημερήσια εκδρομή καταφέρνεις να κάνεις κατήχηση και να λύσεις απορίες των πιστών που δεν καταφέρνεις σε μηνιαία σχεδόν βάση ομιλιών. Φανταστείτε σε πενθήμερες ή παραπάνω τι δυνατότητες υπάρχουν! Η ανάπτυξη με ωραίο τρόπο ενός θέματος ή ο σχολιασμός της επικαιρότητας ή απάντηση σε μια απορία αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουν και άλλοι προσκυνητές έχει μεγάλη αξία.

Β) Ο δεύτερος λόγος είναι η γνωριμία και η σύσφιξή των πιστών, ενοριτών και μη μεταξύ τους. Μία ακόμη παράμετρος σε αυτό είναι και η ψυχαγωγία με την κυριολεξία της λέξεως (αγωγή της ψυχής) . Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα στις πόλεις που οι ρυθμοί είναι εξουθενωτικοί και δεν γνωρίζονται οι πιστοί σε μια ενορία μεταξύ τους, είναι ευκαιρία στο προσκύνημα να γνωριστούν και μεταξύ τους αλλά και με τον Ιερέα ή τους Ιερείς που συνοδεύουν. Είναι άλλο να λες μια καλημέρα και λίγες λέξεις μετά την Θ. Λειτουργία και να χάνεσαι μέχρι την επόμενη Κυριακή και άλλο να είσαι στο ίδιο Λεωφορείο για τις μονοήμερες 12 σχεδόν ώρες συνεχόμενα και 24ώρες το 24ώρο σε πολυήμερες. Βέβαια θέλει προσοχή γιατί γίνονται και παρεξηγήσεις και τσακωμοί ακόμη και για ασήμαντους λόγους όπως για μια θέση ή για το τι μουσική θα ακουστεί στο πούλμαν και εδώ απαιτεί διάκριση και ηγετικές ικανότητες του συνοδού κληρικού για να ειρηνεύει και να επιλύει ακόμη και να προλαμβάνει τέτοια ζητήματα.

Και γ) Είναι το οικονομικό όφελος υπέρ του Φιλοπτώχου Ταμείου. Στην Ενορία μας αλλά και από όσες πέρασα, ότι έμενε από την εκδρομή πήγαινε υπέρ του Ε.Φ.Τ και μέσα σε ένα χρόνο πραγματικά έμεναν αρκετά για το Φιλόπτωχο και έτρωγε κυριολεκτικά ψωμί αρκετός κόσμος. Άλλοι Ναοί που είναι ιδιαίτερα στην ανέργεση και κάνουν οικοδομικά έργα το κάνουν υπέρ ενισχύσεως του Ναού. Για όποιο σκοπό και να γίνεται σημασία έχει να υπάρχει διαφάνεια και οι συμμετέχοντες να μαθαίνουν που πάνε τα χρήματα μέχρι τελευταίο ευρώ και με αποδείξεις. Εμείς προσωπικά σε κάθε Εκδρομή ενημερώνουμε θεσμικά την Μητρόπολη με οικονομικό απολογισμό αλλά και τους ίδιους τους συμμετέχοντες για το τι απέφερε οικονομικά η Εκδρομή. Αν κάποιος ζητήσει κάτι για τους φτωχούς της Ενορίας θα ανταποκριθεί αλλά ίσως βαρυγκωμήσει ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής στενότητος. Αν όμως το κάνει διά της εκδρομής θα τα δώσει πιο ευχάριστα τα χρήματα και ως υποχρέωση και αυτό είναι και το όφελος.

Κλείνοντας το άρθρο μας, αλλά όχι φυσικά και το θέμα μας που είναι σε έκταση ίσως για μια επιστημονική εργασία, σίγουρα μεγαλύτερο από ένα άρθρο, αξίζει τον κόπο να οργανώνει και να συμμετέχει κάποιος προσκυνηματικές εκδρομές και η Εκκλησία έχει να αποκομίσει πολλά από αυτές! Θέλει όμως εμπειρία και καλή οργάνωση! Ο Θεός να μας αξιώσει και άλλα προσκυνήματα! Αμήν!

axrhstou.blogspot.com