Προσβάσιμη σελίδα

Το ούτι στην Ελλάδα

Ούτι: Το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο, που έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, θα πρωταγωνιστήσει στη συναυλία που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Οκτώ από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες ουτίστες της χώρας θα ενώσουν τις μουσικές δυνάμεις σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας ποτισμένο με ιστορία και μνήμες.

Ο Δημήτρης Μικέλης, ο Νίκος Παλαιολόγος, ο Kυριάκος Ταπάκης , ο Haig Yaizdjian, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ο Χρίστος Τσιαμούλης και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης, ο οποίος είχε επίσης την ιδέα για τη συναυλία «Το ούτι στην Ελλάδα» και έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια, θα παρουσιάσουν ένα σόλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προσωπικές συνθέσεις τους αλλά και παραδοσιακούς σκοπούς.

Η Μεσόγειος Θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν τόπος συνάντησης, σύγκρουσης αλλά και πολιτισμικής ζύμωσης μερικών από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, και η μουσική ήταν πάντα η κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ τους. Τα τραγούδια, οι μελωδίες και οι ρυθμοί έχουν ταξιδέψει και ταξιδεύουν μέχρι σήμερα στις άκρες της Μεσογείου, προσθέτοντας διαρκώς ιστούς στο αόρατο πολιτισμικό πλέγμα που συνδέει τις περιοχές που βρέχονται από τα νερά της.

Το ούτι κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μουσικά όργανα της Μεσογείου. Απόγονος των αρχαίων πολύχορδων νυκτών οργάνων, εμφανίζεται με διάφορα ονόματα και παραλλαγές στο σχήμα και τον αριθμό των χορδών, μέχρι να διαμορφωθεί τον Μεσαίωνα από τους Άραβες στη σημερινή του μορφή με το όνομα ούτι, ud, που σημαίνει «λεπτό ξύλο». Το ούτι, με το οποίο γλεντούν και τραγουδούν τις χαρές και τις λύπες τους εδώ και αιώνες στη Μεσόγειο Άραβες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Έλληνες και Τούρκοι.

Το ud, πάνω στο οποίο διατυπώθηκε από τους θεωρητικούς του Μεσαίωνα το περίπλοκο θεωρητικό σύστημα των μουσικών ήχων (μακάμ) της λόγιας μουσικής της Ανατολής. Το «λεπτό ξύλο» που πέρασε από την Ιβηρική Χερσόνησο στην Ευρώπη, σχημάτισε την οικογένεια των ευρωπαϊκών λαούτων και βρέθηκε στα χέρια των τροβαδούρων στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, το ούτι γνωρίζει εκ νέου άνθηση τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πλέον ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο όργανο που εκπροσωπείται από αρκετούς αξιόλογους σολίστ.

Μέρος Πρώτο / Ώρα 19:00

Δημήτρης Μικέλης

Νικόλαος Παλαιολόγος

Κυριάκος Ταπακης

Haig Yaizdjian

Μέρος Δεύτερο / Ώρα 21:00

Ταξιάρχης Γεωργούλης

Ευγένιος Βούλγαρης

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Χρίστος Τσιαμούλης

Σύλληψη – Μουσική επιμέλεια

Ταξιάρχης Γεωργούλης

Σχεδιασμός ήχου

Γιάννης Μπαξεβάνης

Για το Ούτι βλέπε επίσης:

Το Oύτι: Παράδοση αιώνων  

Το Ούτι (μέρος β’): Αισθητική και ερμηνεία

Νίκος Σαραγούδας: «Ό,τι έκανα το έκανα για να μείνει το ούτι»

Παραδοσιακή μουσική: το Ούτι