Άγιος Πορφύριος, Ακαριαία μεταφορά και επιστροφή από το Μοναστήρι του στην Κρήτη!

1 Δεκεμβρίου 2022

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Το πρωί που θα έφευγε [από την Κρήτη] ο Άγιος [ο άγιος Πορφύριος] για την Αθήνα, κατέβηκε με τον π. Γεώργιο [παπα-Γιώργη Χιωτάκη] στη στάση του λεωφορείου και ξεκίνησαν για τα Χανιά.

Στη στάση του διπλανού χωριού, άνέβηκε στο λεωφορείο ο αδερφός του π. Γεωργίου, ο π. Παναγιώτης Χιωτάκης, και τον ρώτησε ο Άγιος:

– Εσύ που πάεις;
– Πάω στα Χανιά, διότι έχω άρρωστη την παπαδιά.
– Τι έχει η παπαδιά σου;
– Έχει πέτρα στο αριστερό νεφρό.
– Όχι, από δεξιά την έχει.

Επέμενε ο παπάς πως είναι από αριστερά, αλλά αποδείχτηκε πως ο Άγιος είχε δίκιο.

Όταν ο π. Γεώργιος δέχτηκε το τηλεφώνημα από τον Άγιο ότι θα κατέβει στα Σφακιά, τον είχε ρωτήσει: «Με αεροπλάνο θα κατέβεις η με πλοίο;», αλλά ο Άγιος απέφυγε να απαντήσει.

Κατά ένα εντελώς παράξενο και ανεξήγητο λόγο, δεν είχε ξαναρωτήσει τον Άγιο ούτε πώς ήρθε, ούτε πώς θα έφευγε. Δεν γνώριζε αν ήρθε με πλοίο η με αεροπλάνο.

Δεν γνώριζε εάν είχε βγάλει εισιτήριο με επιστροφή και τι ώρα θα ταξίδευε. Και ενώ φυσιολογικά έπρεπε να δείξει ενδιαφέρον και να τον ρωτήσει, διότι -ένας λόγος παραπάνω- οι Κρητικοί φημίζονται για τη φιλοξενία τους και την εξυπηρέτηση, ωστόσο, χωρίς να το καταλάβει, το είχε ξεχάσει.

Σαν να είχε θολώσει το μυαλό του.

Όταν φτάσανε στον Δημοτικό κήπο των Χανίων, ο Άγιος ζήτησε από τον οδηγό να κάνει στάση και κατέβηκε. Κατέβηκε πριν να φτάσουνε στον προορισμό τους και πήγε δεξιά, μπήκε σε έναν όμορφο και ιστορικό αύλειο χώρο δίπλα από το Πολεμικό Μουσείο και χάθηκε.

Πού πήγαινε;

Ο π. Γεώργιος ποτέ δεν το έμαθε. Σαν απολιθωμένος είχε μείνει στη θέση του.

Επέστρεψε στο χωριό του και, μόνο όταν πέρασαν δύο-τρεις η μέρες και ήρθαν πάλι τα γεγονότα στη σκέψη του, άρχισε να φωτίζεται και να αναρωτιέται: «Μα καλά, τόσο ήλίθιος εστάθηκα…!

Γιατί να μην τον ρωτήσω πώς ήρθε και πώς θα έφευγε; Γιατί να μην κατέβω μαζί του από το λεωφορείο να τον συνοδεύσω; Πώς τον άφησα να φύγει μόνος του»;

Με έντονες όλες αυτές τις σκέψεις, λίγο καιρό αργότερα, όταν επισκέφτηκε τον Άγιο στην Αθήνα, ρώτησε ένα στενότατο πνευματικό παιδί του Αγίου που του ήταν πιστά αφοσιωμένο, τον κ. Γεώργιο Α., σχετικά με αυτό το γεγονός:
– Πώς ταξίδεψε ο Γέροντας όταν ήρθε στην Κρήτη και πώς επέστρεψε;
– Ούτε όταν έφυγε, ξέρουμε πώς έφυγε, ούτε όταν εγύρισε, ξέρουμε πώς εγύρισε. Εμείς απ’ το κρεβάτι τον εχάσαμε και στο κρεβάτι… τον ξαναβρήκαμε!

Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.

Ο π. Γεώργιος το πίστευε απόλυτα και το έλεγε πολύ συχνά. Έλεγε πως τον εμώρανε για λίγο ο Θεός, ώστε να μη ρωτήσει τίποτα τον Άγιο γι’ αυτό το θέμα και τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Είχε μεταφερθεί ακαριαία στην Κρήτη και είχε επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο!

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, ο «Όσιος Πορφύριος, Ο προφήτης, Μαρτυρίες», τόμος β’. Το βιβλίο εξέδωσε το Αγιοπαυλίτικο Ιερό Κελλί Αγίων Θεοδώρων, Άγιον Όρος.