Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

15 Δεκεμβρίου 2022

Επιστρέφοντας στις κανονικές ημερομηνίες διεξαγωγής της, η 19η διοργάνωση  της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ).

Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του όλου προγράμματος αναλαμβάνει κατόπιν πρότασης από το ΕΙΠ, το Ελληνο–Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του ΕΙΠ, μεταξύ του Προέδρου ΕΙΠ κ. Νίκου A. Κούκη, του Γεν. Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ηλία Σπυρτούνια και της Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ζωζώς Λιδωρίκη συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της διοργάνωσης και τέθηκαν άξονες γύρω από τους οποίους θα οργανωθεί η τιμώμενη Αμερικανική λογοτεχνία. Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων. Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενέργειες προσέγγισης και συνεργασίας με τους διοργανωτές του Collective USA Pavilion (συλλογικό περίπτερο αμερικανών εκδοτών) για την προσέλκυση εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου στην ΔΕΒΘ, με θετική ανταπόκριση από πλευράς τους. Το πρόγραμμα της «Τιμώμενης Αμερικανικής Λογοτεχνίας» θα πλαισιωθεί από παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που συνδέουν το βιβλίο με τις άλλες τέχνες, μουσική, κινηματογράφο, θέατρο, κλπ.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε το 2004, επιστρέφει δυναμικά στην κανονικότητα τον Μάιο του 2023 αφού για δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο, εξ ολοκλήρου ψηφιακά το 2020 και υβριδικά το 2021, λόγω των αυστηρών περιορισμών που επέβαλε η συνθήκη της πανδημίας.

Αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, η 19η ΔΕΒΘ προετοιμάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει όπως πάντα θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, βιβλία και τέχνες, την παιδική και την εφηβική γωνία, επαγγελματικές εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές, κ.ά. Κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα αφήσει πίσω τις δυσχέρειες που προκάλεσε η περίοδος της παγκόσμιας πανδημίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές της ΔΕΒΘ η οποία θα γιορτάσει 20 χρόνια λειτουργίας το 2024.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.