Εγκαίνια της έκθεσης: «Μικρασίας ενθυμήματα, Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο»

14 Δεκεμβρίου 2022

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας εξ αφορμής των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργανώνουν την Έκθεση:

ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στις 7.00 μ.μ. στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου, και τον πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Η έκθεση που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου φιλοξενείται στα ιστορικά δώματα της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Σε τέσσερεις συνεχόμενες αίθουσες που διαρθρώνουν τον εκθεσιακό χώρο απλώνεται το νήμα της διήγησης για τη Μικρά Ασία και τις σχέσεις της με την Κύπρο σε τέσσερις, αντίστοιχες, θεματικές ενότητες:
α. Η ζωή στη Μικρασία πριν το 1922,
β. Η θρησκευτική ζωή των Ελλήνων της Μικρασίας,
γ. Η Μικρασιατική εκστρατεία και η συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών (1919-22)
δ. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η εγκατάσταση και δραστηριοποίηση Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο, καθώς και η Συνθήκη της Λωζάνης και τα 100 χρόνια από την υπογραφή της (1923-2023).

Για τους σκοπούς της Έκθεσης έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ενθυμημάτων και κειμηλίων από απογόνους Μικρασιατών, συλλέκτες και φορείς.