Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Είμαστε διατεθειμένοι να εορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα;

17 Δεκεμβρίου 2022

Βρισκόμαστε στην τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και όλα έχουν ντυθεί γιορτινά. Τα σπίτια μας, οι βιτρίνες των καταστημάτων, οι πόλεις. Όλοι είναι έτοιμοι να γιορτάσουν τη γιορτή των Χριστουγέννων σε κάποιο αγαπημένο σπίτι ή να κάνουν μία απόδραση σε κάποιον χειμερινό προορισμό.

Σε αυτό το μήκος κύματος, είναι εναρμονισμένη και η Εκκλησία. Ήδη, από την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, άρχισαν οι ύμνοι προς τιμήν της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής που μας προσκαλούν να γιορτάσουμε την Γέννηση του Χριστού.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ακούσαμε τη γενεαλογία του Χριστού. Δηλαδή; Ακούσαμε πενήντα ονόματα, τα οποία είναι οι πρόγονοι του Χριστού. Επιλέγει ο Θεός για να γεννηθεί ο Χριστός, τον πατριάρχη Αβραάμ, λέγοντας: «Από σένα θα γεννηθεί ένας άνθρωπος που θα σώσει τον κόσμο. Με έναν απόγονό σου, θα ευλογηθούν όλα τα έθνη και θα κληθούν στη σωτηρία».

Θα περιμέναμε να διαλέξει ο Θεός εκείνους τους προγόνους, που θα ήταν δίκαιοι, ευσεβείς, με φόβο Θεού. Για άλλη μια φορά, ο Θεός δεν επιλέγει κάτι τέτοιο. Επιλέγει προγόνους, θα λέγαμε, με βεβαρυμμένο παρελθόν· άθεοι, ειδωλολάτρες κλπ. Αν είμασταν εμείς, τι θα λέγαμε; Ρεζίλι. Μα καλά, ολόκληρος Θεός αυτούς βρήκε για να γεννηθεί;

Γιατί, όμως, το κάνει αυτό ο Θεός;

Για να μας δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη το έλεός Του για τη δική μας σωτηρία. Ο Θεός μάς σώζει με τον Υιό Του, Τον οποίο έστειλε για να σηκώσει όλες τις αμαρτίες μας στον Σταυρό και να μπορούμε να μετέχουμε στην Ανάστασή Του.

Αφού, ο ευαγγελιστής Ματθαίος εξιστορήσει και απαριθμήσει τη γενεαλογία του Χριστού, κάνει αναφορά στη γέννησή Του.

Η Παρθένος Μαρία αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ και πριν πάει στο σπίτι, ήταν έγκυος με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Όταν συνειδητοποίησε την εγκυμοσύνη ο Ιωσήφ, ταράχθηκε και ήθελε να τη δώσει διαζύγιο χωρίς να τη διαπομπεύσει. Οι σκέψεις για την έγκυο Μαρία πλήθυναν στον Ιωσήφ, οπότε τον επισκέφθηκε Άγγελος Κυρίου, λέγοντας: «Ἰωσὴφ υἱὸς Δαυΐδ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκά σου· τὸ γὰρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν  Ἁγίου. Τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ  Ἰησοῦν· αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν», («Ιωσήφ απόγονε του Δαβίδ, μη διστάσεις να παραλάβεις στο σπίτι σου τη Μαρία, τη μνηστή σου. Διότι το παιδί που έχει μέσα της προέρχεται από την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Θα γεννήσει υιό και συ θα Του δώσεις το όνομα «Ιησούς», το οποίο σημαίνει «σωτήρ». Και θα Του δώσεις αυτό το όνομα, διότι Αυτός θα σώσει το λαό του τον Ισραήλ από τις αμαρτίες του»). Αφού, ξύπνησε από τον ύπνο ο Ιωσήφ, έκανε όσα του είπε ο Άγγελος.
«Αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν», τόνισε ο Άγγελος στον Ιωσήφ.

Αυτός ήρθε για να σώσει εμένα και εσένα από τις συνέπειες της πτώσης. Εμείς, χρειάζεται να αποδεχθούμε αυτή την πρόσκληση και το Θεό ως Σωτήρα μας.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να εορτάσουμε την εορτή των Χριστουγέννων. Είμαστε διατεθειμένοι να εορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα ή μία γιορτή μόνο για τις κοινωνικές συναναστροφές; Θέλουμε να εορτάσουμε Χριστούγεννα με Χριστό; Αν θέλουμε να εορτάσουμε, πραγματικά, χρειάζεται να ετοιμασθούμε και εσωτερικά· όχι μόνο εξωτερικά. Και, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Να ετοιμαστούμε να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων και να προσπαθήσουμε να κατοικήσει μέσα μας ο νεογέννητος Χριστός. Να ετοιμάσουμε την καρδιά και τη ψυχή μας ώστε να γίνει η φάτνη για να κατοικήσει ο Χριστός και να έλθει και σε εμάς η Θεία Χάρις.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!