Ο άγιος Θωμάς Δεφουρκινός και αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός

10 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Θωμάς Δεφουρκινός.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο ευσεβέστατος αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός έγραψε σε κάποιο χαρτί έναν λογισμό που ήλθε στην καρδιά του.

Το χαρτί αυτό το έκλεισε, σφραγίζοντάς το και το έστειλε στον άγιο Θωμά Δεφουρκινό για να δώσει λύση στον λογισμό αυτό που τον διακατείχε.

Εν τω μεταξύ, ο άγιος προγνώρισε αυτό που συνέβαινε και έτσι πριν ακόμη λάβει το βουλωμένο βασιλικό γράμμα, κάθισε και έγραψε την απάντησή του για το θέμα που απασχολούσε τον βασιλιά.

Έτσι, όταν κατάλαβε πως ήλθε στο κατώφλι του ο απεσταλμένος του αυτοκράτορα με το γράμμα βγήκε και ο ίδιος κρατώντας το δικό του γράμμα με την απάντησή του.

Και αφού προϋπάντησε τον γραμματοκομιστή, έδωσε σ’ αυτόν την απόκρισή του στο βασιλικό γράμμα, λέγοντας του τα λόγια αυτά.
– Αδελφέ, λάβε αυτό το βουλωμένο γράμμα και πήγαινέ το σ’ αυτόν που σε έστειλε.

Όταν τα άκουσε αυτά ο απεσταλμένος του αυτοκράτορα εξεπλάγην και τον ρώτησε:
– Και τι να πω, πάτερ σ’ αυτόν που με έστειλε για την λύση του ζητήματός του; Εσύ ακόμη δεν διάβασες το γράμμα που σου έστειλε…

Ο άγιος του απάντησε:
– Είναι αρκετό αυτό για σένα, παιδί μου. Τα υπόλοιπα όσον αφορά το θέμα αυτό, η φροντίδα και η πρόνοια ανήκουν στο Θεό.

Τότε αφού παρέλαβε το γράμμα ο διακομιστής, γύρισε στον αυτοκράτορα. Ο βασιλιάς όταν άκουσε από τα χείλη του απεσταλμένου του το τι συνέβη, έμεινε έκπληκτος! Και όταν διάβασε και την απάντησή του αγίου, και είδε και την έκβαση της απόκρισής του, ο βασιλιάς έκανε ότι ήταν δυνατόν για τον συναντήσει.

Αντιθέτως, ο ταπεινός και χωρίς περηφάνεια άγιος Θωμάς με έναν κατάλληλο τρόπο που μεταχειρίστηκε δεν άφησε τον αυτοκράτορα να τον επισκεφτεί και να τον συναντήσει.

 

Διασκευή από τον τόμο, Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, «Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού», τόμος α’, των εκδόσεων Δόμος, 2005.