Προσβάσιμη σελίδα

Χερουβικόν Δ. Κουτσαρδάκη, ήχ. πλ. β’ (Πρωτοψ. Νικόλαος Στάθης)

Ακούστε τον Χερουβικό ύμνο σε μέλος Δ. Κουτσαρδάκη ήχ. πλ. β’ από τον Πρωτοψάλτη του ι.ν. αγ. Θεοδώρων Συκεών Νικόλαο Στάθη.

Ο Φ.Αθ. Οικονόμου («Βυζαντινή Εκκλ. Μουσική και Ψαλμωδία«, τόμος Β’, σ.189-90) γράφει ότι στη Σάμο άκουσε τον Κουτσαρδάκη ένας διερχόμενος ενθουσιώδης φιλόμουσος ναυτικός από το Αίγιο και κατάφερε να πείσει τους συντοπίτες του να τον προσκαλέσουν να ψάλλει στο Αίγιο. Κατόπιν διορίστηκε πρωτοψάλτης στην Παντάνασσα Πατρών (όπου έμεινε 17 χρόνια) και μετά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (1935) καί έψαλλε στον `Αγιο Νικόλαο Χαλανδρίου και στον Άγιο Ιωάννη (οδού Βουλιαγμένης). Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να πηγαίνει στην Πάτρα και να ψάλλει (όταν δεν γινόταν εφικτό, τον αντικαταστούσε ο Νικ. Μαυρόπουλος), διδάσκοντας παράλληλα τους μαθητές του (μεταξύ αυτών και τους: Βασίλειο Γ. Καλογερόπουλο, Αντώνιο Λεονάρδο, Ηλία Μπογδανόπουλο, Νικόλαο Σταυρόπουλο, κ.ά.).

Το 1940 ξαναβρέθηκε πρωτοψάλτης στη Μητρόπολη της Χίου, όπου παρέμεινε επί 8ετία. Το 1950 ξανάρθε στην Αθήνα και τελείωσε την ιεροψαλτική σταδιοδρομία του στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου. Παράλληλα, ήταν άριστος γνώστης και της κοσμικής μουσικής. `Επαιζε σε δεξιοτεχνικό επίπεδο βιολί και ούτι, ενώ τραγουδούσε αμανέδες, «σαρκιά» και άλλα άσματα της αραβοτουρκικής τέχνης. Επίσης, ήταν άριστος μελοποιός και εξέδωσε «Αναστασιματάριο» καθώς και το 3τομο «Τα Μυρίπνοα `Ανθη» (Πάτραι 1929) που περιλάμβανε «Θεία Λειτουργία», «Όρθρο» και «Εσπερινό». από το «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τ. Καλογερόπουλου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής