«Ένας ακόμη χρόνος προσετέθη»

2 Ιανουαρίου 2023

Αδελφοί μου αγαπητοί εν Χριστώ,

Μας αξίωσε ο Άγιος Θεός να υποδεχώμεθα σήμερα ένα νέο έτος και να ευρισκώμεθα ήδη σ’ ένα καινούργιο χρονικό οροθέσιο. Ένας ακόμη χρόνος εξέπνευσε. Ή μάλλον ένας ακόμη χρόνος προσετέθη στη ζωή μας. Ζούμε από σήμερα και κινούμεθα μέσα στον νέο χρόνο, που ήδη ανέτειλε. Και η αισιόδοξη άποψη της ζωής μας ελπίζει, ονειρεύεται και οραματίζεται. Οι ελπίδες, τα όνειρα και οι οραματισμοί εκφράζονται χαρούμενα στις ευχές μας, αλλά και γενικότερα στην ψυχική μας διάθεση. Βεβαίως η αλλαγή του χρόνου είναι ένα απλό συμβατικό γεγονός, και τίποτε άλλο, εφ̉ όσον ο χρόνος είναι ενιαίος. Εν τούτοις, το συμβατικό γεγονός της αλλαγής του έτους γίνεται αφετηρία προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή, που θα είναι πιο ελπιδοφόρα, πιο δημιουργική και πιο ευτυχισμένη, ιδίως μετά τις πρόσφατες τραγικές συγκυρίες του εγγυτέρου παρελθόντος, που αφαίρεσαν εν πολλοίς την αισιοδοξία και την ελπίδα από τις καρδιές μας.

Όμως, οι αλλαγές των καιρών και των χρόνων, όπως η σημερινή, δεν μπορούν από μόνες τους, με τρόπο μαγικό, όπως ίσως υποσυνείδητα οι πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε, να αλλάξουν την ζωή μας. Η ζωή μας καθορίζεται μέσα στον χρόνο από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο την ελεύθερη θέλησή μας. Ο χρόνος, ο οποίος δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι είναι έργο και δώρο του Θεού, γίνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμε την θέληση και τις επιλογές μας και αξιοποιούμε τα χαρίσματά μας και τις ευκαιρίες που μας δίνονται, εργαζόμενοι με συνείδηση και υπευθυνότητα, σαν πιστά τέκνα της Εκκλησίας, «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν», όπως μας παραγγέλει ο Απ. Παύλος.

Η ζωή μας, λοιπόν, είναι μια πορεία μέσα στον χρόνο, αλλά και πέρα από τον χρονό. Διότι δεν εξαντλείται στα χρονικά πλαίσια της επίγειας πορείας μας. Ούτε σκοπός της είναι οι διάφοροι σταθμοί της επίγειας πορείας μας, όσο σημαντικοί και αν είναι. Η πορεία της ζωής μας μέσα στον χρόνο είναι κατ̉ ουσίαν πορεία προς την αιωνιότητα. Και σκοπός της δεν είναι απλώς η επίγεια κατάληξή της, αλλά η προσωπική μας σχέση με τον αιώνιο Θεό. Η παρουσία του Θεού στον δρόμο της ζωής μας είναι δεδομένη. Ο Θεός συμπορεύεται μαζί μας και εμείς συμπορευόμεθα μαζί Του, όπως συνεπορεύετο με τον Λουκά και τον Κλεόπα προς τους Εμμαούς. Και ίσως, όπως εκρατούντο τα ψυχικά μάτια αυτών των αγίων αποστόλων, κάτι να κρατά και τα μάτια της δικής μας ψυχής, και έτσι να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον Θεό στην ζωή μας, αλλά Αυτός δεν παύει να είναι παρών. Και είναι δυνατόν, αν θελήσουμε, αν όντως «η καρδία μας είναι καιομένη μέσα μας» για Εκείνον, να ανοίξουν και τα δικά μας μάτια, όπως άνοιξαν των αγίων αποστόλων και να συνειδητοποιήσουμε την παρουσία Του στην ζωή μας. Και τότε να γεμίση η καρδία μας με αισιοδοξία και ελπίδα όχι μόνον για ένα καλύτερο προσωπικό και κοινωνικό αύριο, αλλά κυρίως για ένα μακάριο αιώνιο αύριο μαζί με τον Θεό.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε, ότι στην πορεία μας μέσα στον χρόνο δεν βαδίζουμε και από μία άλλη άποψη μόνοι μας, σαν μοναχικοί άνθρωποι, σαν άτομα, όπως πολλές φορές μας υπαγορεύει η αλλοτριωμένη από τον εγωκεντρισμό συνείδησή μας. Συνοδοιπόρος μας είναι ο κάθε άνθρωπος, ο εγγύς και ο μακράν, που ο Κύριος εχαρακτήρισε ως αδελφό μας, ως «πλησίον» μας. Συμπορευόμεθα, δηλαδή, με τους συνανθρώπους μας. Μόνον ως συνοδοιπορία είναι δυνατή και η δική μας πορεία. Καθώς πορευόμεθα μέσα στον χρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνανθρώπους μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι το μέτρο της στάσεώς μας απέναντι τους είναι η αγάπη, κατά τον λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «καθώς ηγάπησα υμάς και υμείς αγαπάτε αλλήλους». Μόνον τότε θα έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε ευλογημένους τρόπους συνυπάρξεως, ανταποκρινόμενοι σε ένα κατεξοχήν αίτημα των καιρών και της υπάρξεώς μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ας ευχαριστήσουμε τον Πολυεύσπλαγχνο και Φιλάνθρωπο Κύριο και Θεό μας, ο οποίος μας αξίωσε να διανύσουμε αισίως το μόλις παρελθόν σωτήριο έτος 2022. Και ας προσευχηθούμε το νέο έτος 2023 να είναι για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά έτος αληθινά σωτήριο, ειρηνικό, υγιεινό και γεμάτο από την ευλογία και την χάρη του Τριαδικού Θεού και την Σκέπη της Υπεράγνου Θεομήτορος.

Σας εύχομαι με πολλή αγάπη

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ