Για τους τρεις Ιεράρχες

 
Παιδικά / Μαθητική Δημιουργία

Τρία μεγάλα αναστήματα. Τρεις διάνοιες σπινθηροβόλες, πανεπιστήμονες. Τρεις καρδιές ανδρείες, γενναίες. Γιορτάζουμε τρεις ψυχές υπέροχα άγιες: τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Είναι οι γνωστοί τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων, που τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, όλους μαζί.

30a_TreisIerarxes_Ag.BasileiosΟ Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, κάτω από τη φροντίδα της μητέρας του, της Εμμέλειας. Όταν οι περίφημες σχολές της Καισάρειας δεν είχαν να του προσφέρουν τίποτε περισσότερο, ο Βασίλειος έφτασε στην ξακουστή Αθήνα. Τόση ήταν η φιλομάθειά του, που σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, θεολογία. Περισσότερο όμως προόδευσε στην αρετή και στη χριστιανική ζωή. Έτσι, αρνήθηκε τη δόξα των ανθρώπων και τη φήμη του σοφού και αφιερώθηκε στον Θεό. Έγινε ο γνωστός αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, που έμεινε στην ιστορία ως «Μέγας» και ως επίσκοπος της αγάπης, με τη γνωστή «Βασιλειάδα». Στο έργο αυτό της φιλανθρωπίας αφιέρωσε όλα του τα πλούτη και όλη του τη ζωή.

30a_TreisIerarxes_Ag.GrigoriosΟ Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν φίλος και σπουδαστής του Βασιλείου. Σπούδασε κι έγινε κάτοχος όλης της γνωστής σοφίας. Γρήγορα όμως τ΄ άφησε όλα και αφοσιώθηκε στον Χριστό. Ως επίσκοπος της Ναζιανζού πολέμησε με ευγλωττία και γενναιότητα όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη ανόθευτη. Για την προσφορά του στην ορθοδοξία ονομάστηκε «Θεολόγος», και είναι ο δεύτερος Θεολόγος της Εκκλησίας, μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Λιγότερο γνωστό, αλλά αξιόλογο, είναι το ποιητικό του έργο, που σήμερα πολλοί το μελετούν και το θαυμάζουν.

30a_TreisIerarxes_Ag.IoannisΟ Ιωάννης ο Χρυσόστομος, λίγο αργότερα, παρουσιάστηκε σαν ένα τρίτο αστέρι. Ο ξακουστός δάσκαλος Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του στην Αντιόχεια. Μα ο Ιωάννης προτίμησε ν΄ αφιερωθεί στον Θεό. Με φλογερά και δυνατά κηρύγματα, κήρυξε σε πολλά μέρη και στην Κωνσταντινούπολη, ως Πατριάρχης. Σε κάθε ομιλία του μαζευόταν πλήθος πολύ. Χάρη στην ευγλωττία του πήρε το προσωνύμιο «Χρυσόστομος». Όμως, οι εχθροί της αλήθειας τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την τρίτη φορά, από τις κακουχίες, πέθανε δοξολογώντας τον Θεό.

Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή απ΄ τα σπίτια τους. Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας. Αξίζει να τους μιμηθούμε.

Θ.Χ.Γ.

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122