Η Αγία Σοφία και το συνεχές πολιτισμικό πλιάτσικο!

31 Ιανουαρίου 2023

Ιερομόναχος Αναστάσιος, «Η Μεγάλη του του Χριστού Εκκλησία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν συνεχίζει να πανηγυρίζει για την… άλωση της Αγίας Σοφίας! Πριν από δύο μέρες και κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, διάβασε ένα ποίημα-προφητεία που παρουσιάζει τις ενέργειες του να λειτουργήσει ο ναός σαν τζαμί ως μια δεύτερη άλωση! Προφανώς ως δεύτερη άλωση της Πόλης και της Αυτοκρατορίας! Τι άλλο;

Λέει το ποίημα που διάβασε: «Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν.
Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα…».

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε τον ποιητή-προφήτη, αλλά και τον νέο… πορθητή για την φιλοφρόνηση! «Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ»! Μας συγκινεί ιδιαιτέρως η εκτίμησή σας για τον ναό μας και καταλαβαίνουμε γιατί κατά καιρούς θέλετε να τον ανακαταλαμβάνετε.

Πράγματι αξίζει τον κόπο! Ακόμη κι αν αυτός βρίσκεται στα χέρια σας και έχετε και τα κλειδιά στις τσέπες σας, μπορείτε να κάνετε μερικές φορές πως δεν είναι δικό σας και να ξεκινάτε νέα εκστρατεία για την κατάληψή του! Έτσι, θα μπορεί ο κάθε πρόεδρος να πανηγυρίζει για τον θρίαμβό του και τις αλλεπάλληλες αλώσεις της Αγια-Σοφιάς, της Πόλης, της Αυτοκρατορίας.

Προφανώς, ο νυν πρόεδρος θεωρεί τον εαυτό του ως δεύτερο πορθητή και αυτό το χρησιμοποιεί για να… αλώσει και τις επικείμενες εκλογές! Μάλλον, όμως, πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση, γιατί όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ο τουρκικός λαός του γυρνά την πλάτη.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην δεύτερη… άλωση! Μια άλωση, λοιπόν, εν τω μέσω της κατάληψης, κάτι που μας θυμίζει τις ρωσικές μπάμπουσκες που μέσα στην μία περιέχονται πολλές άλλες και ανοίγεις την μία μετά την άλλη.

Και σίγουρα ο πρόεδρος της Τουρκίας ομολογεί ξεκάθαρα ότι κατέχει κάτι που δεν του ανήκει! Και αφού το ανακαταλαμβάνει σημαίνει πως δεν πιστεύει πως θα γίνει ποτέ δικό του! Και πώς άλλωστε να το πιστέψει; Αφού το ξέρει πολύ καλά, και αυτός και ο λαός του, πως δεν τους ανήκει. Ότι κατέχουν, το απέκτησαν διά πυρός και σιδήρου και για πλιατσικολόγημα! Τριήμερο ελεύθερο πλιατσικολόγημα της Πόλης είχε υποσχεθεί στους μαχητές του ο Πορθητής -ανάμεσά τους ήταν και πολλοί χριστιανοί. Και από τότε κρατά το πλιατσικολόγημα γιατί πρόκειται για… τούρκικο τριήμερο!

«Πλατυτέρα». Ψηφιδωτό, Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολη.

Και η δεύτερη… άλωση όσο κι αν μοιάζει πως πρόκειται για μια επιμέρους ενέργεια και μερική, δηλαδή την ανακατάληψη μόνο της κατειλημμένης Αγίας Σοφίας, γι’ αυτούς αντανακλά το όλον. Γι’ αυτό την αποκαλούν και ως δεύτερη άλωση!

Θα μου πείτε άλωση χωρίς πλιατσικολόγημα, γίνεται; Μα η ίδια η χρήση του «υπέροχου ναού» μας για δικές τους λατρευτικές εκδηλώσεις δεν αποτελεί πλιάτσικο; Δεν αποτελεί πολιτισμικό πλιατσικολόγημα;

Άλλωστε το φωνάζουν: «Υπέροχε ναέ»! Δηλαδή, τον θέλουμε! Αυτό σημαίνει ο τουρκικός θαυμασμός! Θαυμάζω άρα αρπάζω! Αυτό είναι το δικό τους… φιλότιμο!

Όπως και την Κύπρο, τα νησιά, τους υδρογονάθρακες της ελληνικής ΑΟΖ και όσα άλλα εποφθαλμιούν που δεν τους ανήκουν! Και όπου φτάνει το χέρι τους!

Σίγουρα, όμως, πρέπει να τους ευχαριστήσουμε και για την παραδοχή πως η Αγία Σοφία ήταν ελεύθερη! Πέραν από υπέροχη, δηλαδή ωραία! Ήταν ελεύθερη, έστω τα χρόνια που ήταν μουσείο! Και αυτή τους έβγαζε την γλώσσα, κοροϊδεύοντάς τους! Μια ελληνική, ρωμαίικη, χριστιανική νησίδα που αντιστεκόταν εν μέσω κατάληψης και ευρύτερης άλωσης!

Ο ναός της Του Θεού Σοφίας ήταν η «Ελλάδα που αντιστέκεται», κάτι που ο Ερντογάν το κατάλαβε! Όλοι οι παλαιότεροι τούρκοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι δεν πήραν χαμπάρι το τι γινόταν κάτω από την μύτη τους. Ίσως, και να στέναζαν κάτω από την ελληνική μπότα και να τους πλάκωνε η σκλαβιά!

Και ο νυν πρόεδρος δεν το άντεξε -όσο και αν ως δήμαρχος της Πόλης δεν έκανε καμία προσπάθεια κατάληψής της!

Για να επιστρέψουμε όμως στο ποίημα-προφητεία, φαίνεται πως τα «είδωλα» τα οποία αναφέρει είναι οι θαυμάσιες ψηφιδωτές εικόνες της εκκλησίας οι οποίες μέχρι την «κατάληψη» τους τρομοκρατούσαν. Και γι’ αυτό κατά την… άλωση τα κάλυψαν με κουρτίνες! (Όπως και αυτά της Μονής της Χώρας λίγο αργότερα. Υπέροχα και μοναδικά κι αυτά)!

Έτσι, απαγόρευσαν στην Πλατυτέρα των Ουρανών που βρίσκεται στην κόγχη του Ιερού και στους Αγγέλους λίγο πιο κάτω από τον τρούλο να τους κοιτούν, να τους αγκαλιάζουν, να τους προστατεύουν! Κακό του κεφαλιού τους!

Πάντως τα ορθάνοιχτα, μεγάλα μάτια της Πλατυτέρας και των Αγγέλων μπορούν να επισκοπούν τα γενόμενα εντός του θαύματος των θαυμάτων της αρχιτεκτονικής της Ρωμηοσύνης, αφού καμία κουρτίνα δεν μπορεί να τους τυφλώσει. Γι’ αυτό μαζί και με τις λοιπές ψηφιδωτές εικόνες του ναού αποτελούν τους πραγματικούς κυρίαρχους της Μεγάλης εν αιχμαλωσία Εκκλησίας μας!

Ο ναός της Του Θεού Σοφίας αποτελεί τον τόπο και τον τρόπο που σημάδεψε και καθορίζει την Κωνσταντίνου Πόλη. Την Πόλη των πόλεων, την κορωνίδα των πόλεων! Την Πρώτη! (Χαίρε και Θεσσαλονίκη «Πρώτη μετά την Πρώτη» με την δική σου Αγία Σοφία)!

Και προφανώς δεν αλώνεται! Και λειτουργεί πάντα στη συνείδησή μας ως ένα κορυφαίο μνημείο, δηλαδή ως συνεχής μνήμη και σύμβουλο αξεπέραστο! Γι’ αυτό και η Μελίνα Μερκούρη όταν επισκέφτηκε την Αγια-Σοφιά ένιωσε την ανάγκη να ψάλλει το «Τη υπερμάχω στρατηγώ». Τον αρχαιότερο ύμνο του γένους! «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…»!

Και πόσοι και πόσοι άλλοι που την επισκέπτονται καθημερινά δεν ψέλνουν στην αιχμάλωτη εκκλησιά μας ύμνους και άσματα, παλιά θρηνητικά, αλλά και επινίκια και επικοινωνούν μαζί της και τους προγόνους τους!

Και πόσοι και πόσοι την κανακεύουν για να μην νιώθει μοναξιά και την πιάσει το μαράζι και η μελαγχολία, θυμίζοντας και επαναλαμβάνοντάς της τα λόγια που κράτησαν την Ρωμηοσύνη άγρυπνη, ενωμένη και συνεχώς εξεγερμένη -όπως θα έλεγε ο Νίκος Σβορώνος- ότι «Πάλιν με χρόνους με καιρούς…».

Δέηση (λεπτομέρεια). Ψηφιδωτό, Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολη.

Κάθε Ρωμηός νεομάρτυρας, ακόμη και αλλογενής (Σέρβος, Βούλγαρος, Ρουμάνος…) μαρτυρούσε και υπέρ της Του Θεού Σοφίας και για κάθε αντίστοιχη Μεγάλη Εκκλησία, ακόμη και για το πιο ελάχιστο ναΐδριο κτιστό ή ψυχικό στημένο στο μέρος της καρδιάς!

Ναοί στο σχήμα του μεγάλου τρούλου και της παρακλήσεως, της βασιλικής και της Βασιλίδας των Πόλεων που παραμένουν πάντα υπέροχοι και ελεύθεροι ακόμη και μετά το ξεγύμνωμά τους!

Μαρτυρικά σώματα κι αυτά που μαρτυρούν την ταπεινότητα και την εγκαρτέρηση! Τι άλλο;

Γι’ αυτό και ο ελληνικός και οικουμενικός κόσμος βαρέθηκε πια τα τουρκικά καμώματα για αλώσεις και ανακαταλήψεις των μνημείων και των συμβόλων τους! Ας αποτελεί γι’ αυτούς την μόνη και ουσιαστική τους ιδεολογία! Εξάλλου, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η συνεχής και αδιάλειπτη άλωση της Πόλης και της Αγια-Σοφιάς! Του μεγάλου κέντρου και της καρδιάς της Ρωμηοσύνης! Κάτι που ψυχαναλυτικά μοιάζει να μαρτυρά πως αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τους Τούρκους!

Έχουμε ασχοληθεί παλιότερα με το θέμα αυτό, ότι δηλαδή οι Τούρκοι δεν μπορούν πιστέψουν ακόμη, πως τα χώματα που κατάκτησαν είναι δικά τους. (Μπορείτε να τα διαβάσετε στα πιο κάτω λινγκ).

Ίσως και γι’ αυτό συνεχίζουν τις επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση! Και, μάλιστα, όταν κανένα κράτος δεν διεκδικεί κάτι από αυτούς!

Όσο για τους Κούρδους, διεκδικούν κι αυτοί σήμερα να οριοθετήσουν την δική τους πατρίδα και το δικό τους κράτος μετά από αιώνες συμπόρευσης με τους Τούρκους. Η δική τους καταπίεση ήλθε μετά τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις που υπέστησαν οι χριστιανικοί λαοί τους περιοχής Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι!

Αλώσεις εντός αλώσεων, πλιάτσικο και αιματηρό και δολοφονικό άλεσμα ψυχών και σωμάτων μέχρι της συντελείας των αιώνων! Η μόνη τους ιδεολογία! Διά πυρός και σιδήρου!

Και βεβαίως, αλλεπάλληλη άλωση της Αγίας Σοφίας της καρδιάς της Ρωμανίας και της Οικουμένης!

Να, όμως, που δεν αλώνεται παρά τις συνεχείς επιθέσεις, αλώσεις και εξανδραποδισμούς! Ακόμη και με ανοιχτές τις θύρες και με τα κλειδιά στο χέρι!

Τους προδίδει η ανησυχία τους!

Και όσο για τις προσευχές τους μέσα στα άγια των αγίων της Ρωμηοσύνης, όπως, ίσως, προσέξατε στο ποίημα-προφητεία, αναφέρει για ήχους «που θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους» και ότι, «οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα…».

Δεν αναφέρει μελωδίες εξαίσιες! Ούτε φυσικά αντίστοιχες στο πλαίσιο της πλούσιας και έντεχνης βυζαντινής οκτωήχου που έψαλλαν με κάθε επισημότητα «δεξιά ο βασιλιάς ζερβά ο πατριάρχης», αλλά και οι λοιποί χοροί και κατέβαζαν τον ουρανό στην γη!

Ας αφουγκραστούν και οι Τούρκοι τον απόηχο των μελωδιών αυτών κι ας μην πιστέψουν! Τουλάχιστον ας ειρηνεύσουν και ας ζήσουν όμορφα, ωραία και πολιτισμένα  με όλους τους λαούς που βρίσκονται εντός της χώρας τους και γύρω τους!

Μέσα στην Αγία Σοφία θα βρουν όλα τα μυστικά αυτής της προσπάθειας! Φτάνει να μην τα κρύβουν! Ή ας μην κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν!

Έλεος! Ή όπως θα το έλεγαν οι ίδιοι, νισάφι!

***

Η Αγία Σοφία, ο Άγιος Παΐσιος και η τουρκική ανασφάλεια!
: http://www.pemptousia.gr/?p=129440

Επέτειος της μη άλωσης της Πόλης: Οι συνεχείς κατά φαντασίαν αλώσεις της και η συνεχιζόμενη τουρκική ανασφάλεια!
: http://www.pemptousia.gr/?p=312580