Η μεγάλη λαχτάρα του Ζακχαίου να δει το Χριστό

21 Ιανουαρίου 2023

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα ακούσουμε στις εκκλησίες μας την περικοπή για τον αρχιτελώνη Ζακχαίο (κατά Λουκάν ιθ, 1-10).

Ο Ζακχαίος ήταν πολύ πλούσιος και γνωστός στην κοινωνία της Ιεριχούς όπου ζούσε, αλλά και μεγάλος αμαρτωλός, αφού, όπως όλοι οι τελώνες, εκμεταλλευόταν τη θέση του όχι μόνο για να εισπράττει τους φόρους από τους πολίτες και να τους αποδίδει στη Ρωμαϊκή εξουσία, αλλά απομυζούσε το λαό ζητώντας υπέρογκα ποσά από τα οποία κρατούσε και ο ίδιος. Για το λόγο αυτό οι τελώνες ήταν μισητοί από το λαό.

Ο Ζακχαίος φαίνεται πως είχε ακούσει για τη διδασκαλία και τα θαύματα του Χριστού. Έτσι, όταν ο Κύριος έφτασε στην Ιεριχώ, και καθώς την διάσχιζε, μαζεύτηκε πλήθος πολύ για να τον δούνε. Ο Ζακχαίος ήθελε κι εκείνος να δει τον Χριστό, όμως ήταν κοντός και το συγκεντρωμένο πλήθος τον εμπόδιζε. Τότε, χωρίς να λογαριάσει την υψηλή κοινωνική του θέση, έτρεξε και ανέβηκε σε ένα δέντρο σε σημείο από όπου θα περνούσε ο Ιησούς.

Όταν έφτασε εκεί ο Χριστός, σταμάτησε και τον φώναξε με το όνομά του, παρόλο που δεν είχαν γνωριστεί, και του είπε ότι ήθελε να φιλοξενηθεί στο σπίτι του. Αυτό μας θυμίζει πάμπολλες διηγήσεις συγχρόνων μας τους οποίους, σε πρώτη μαζί τους συνάντηση, ο Όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης τους αποκαλούσε με το όνομά τους και τους αποκάλυπτε στοιχεία και περιστατικά από τη ζωή τους ή ακόμα και μύχιες σκέψεις τους που κανείς δε γνώριζε. Και παρόμοια περιστατικά είναι καταγεγραμμένα για πολλούς Αγίους μας, καθώς το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί μέσα τους γνωρίζει τα πάντα και δεν περιορίζεται σε τόπο και χρόνο.

Στη συνέχεια ο Ζακχαίος φιλοξενεί τον Χριστό, μοιράζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στους φτωχούς, αποζημιώνει πλουσιοπάροχα όσους αδίκησε και, όπως διακυρήσσει ο ίδιος Χριστός, σώζεται, καθώς ο Χριστός σώζει τους αμαρτωλούς που έχουν μετάνοια και όχι εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους δίκαιους και γι’ αυτό δεν μετανοούν και δεν διορθώνονται.

Έτσι, η επιθυμία του Ζακχαίους να δει τον Ιησού έφερε την σωτηρία του και τον οδήγησε στην αγιότητα.