Προσβάσιμη σελίδα

Λόγια Οθωμανική Μουσική 19ου και 20ου αιώνα

Συναυλία με έργα Λόγιας Οθωμανικής μουσικής 19ου και 20ου αιώνα, φωνητικές συνθέσεις (Şarkı), τραγούδια της Πόλης (Köçekçe, İstanbul Türküleri), καθώς και αυτοσχεδιασμοί, οργανικοί (Taksim) και αντίστοιχοι φωνητικοί (Gazel),  θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 31 Ιανουαρίου στα Εξάρχεια στο Χώρο Εκδηλώσεων Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87). 

Ιδιαίτερα σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η συγκυρία της συμμετοχής της σολίστ τραγουδίστριας Selin Yücesoy, και του λυράρη Erhan Bayram. Η πρώτη αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της νεώτερης γενιάς, στον χώρο του κλασικού Οθωμανικού φωνητικού ρεπερτορίου. Η ίδια φέρει ευρύτατη εμπειρία από παραστάσεις, συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την Οθωμανική μουσική, σε φορείς και ιδρύματα, όπως εκείνα του Μεγάρου Μουσικής της Πόλης (CRR), της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), κά, καθώς και σημαντική δισκογραφική παραγωγή.

Ο δε Erhan Bayram, ο τελευταίος μαθητής του εμβληματικού δασκάλου, πολυοργανίστα İhsan Özgen, αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς γενεαλογικής αλυσίδας που αφορά την Πολίτικη Λύρα και ξεκινάει στις αρχές του 20ού αιώνα με τον ρωμηό Βασιλάκη και τον Cemil Bey, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Ο ίδιος, λέκτορας πλέον στο Κονσερβατουάρ της Σακάρυα (Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı), με μακρά σχέση και επαφή με τον Ελλαδικό χώρο, είναι εξαιρετικά δραστήριος σε όλα τα επίπεδα της μουσικής επιτέλεσης (συναυλίες, παρουσιάσεις, ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές).

Μαζί τους η Ασινέθ-Φωτεινή Κοκκάλα στο κανονάκι, μουσικός, η οποία ζει μόνιμα τα τελευταία 13 χρόνια στην Πόλη, έχοντας παρουσιάσει αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό (συναυλίες-δισκογραφία) αλλά και διδακτικό-παιδαγωγικό έργο. Τέλος, ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος ζει και εκείνος μόνιμα στην Πόλη τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Λόγιας Οθωμανικής μουσικής παίζοντας λάφτα και τανμπούρ, διδάσκοντας και εκπονώντας επίσης σειρά ερευνητικών- καλλιτεχνικών project, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του στην κρατική τηλεόραση (TRT).

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η Selin Yücesoy θα αποδώσει μια σειρά κομματιών solo, ενώ στο δεύτερο μέρος θα συμπράξει μαζί της ο Νίκος Ανδρίκος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο ιερό Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)