Προσβάσιμη σελίδα

Ο σεμνός και άριστος υμνογράφος Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (1905-1991)

Πριν από 60 χρόνια, στις 25 Ιουνίου το 1963,  επί πατριαρχείας Αθηναγόρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βράβευσε το μακαριστό Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη για τη συμβολή του στους εορτασμούς για τη χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, πληροφορία την οποία καταγράφει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμων στο βιβλίο του Υμνήτωρ. Σήμερα ο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέταξε στας αγιολογικάς δέλτους τον Όσιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, σκορπίζοντας ανεκλάλητο χαρά στην αγιορειτική μοναστική κοινότητα και σε όλο τον ορθόδοξο πλήρωμα.

Ο μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, κατά τον ηγούμενο της ιεράς μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτη Γεώργιο, υπήρξε «μοναχός ταπεινός, βιαστής της βασιλείας των ουρανών, υπερορών σαρκός και των της σαρκός, προσευχητικός, πράος, γλυκύς, προσηνής, φιλόθεος και φιλάνθρωπος, διδακτικός, συγχωρητικός, ευκατάνυκτος, άγρυπνον έχων το όμμα της ψυχής, αυστηρός στον εαυτό του και συγκαταβατικός στους συνανθρώπους του».

Το πλούσιο υμνογραφικό του έργο υπολογίζεται σε περισσότερες από 2000 ιερές ακολουθίες. Τον σπουδαίο αυτόν Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στις 28 Δεκεμβρίου 1968 ετίμησε με αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών. Το χρυσούν και άυλο μετάλλιο όμως της αγιότητος, με το οποίο τον χαρίτωσε ο Τρισάγιος Θεός φανερώθηκε σήμερα προς δόξαν της Εκκλησίας και των Αγίων του.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)