Άγιος Βαρσανούφιος, Έλαμψε το πρόσωπο του και έγινε σαν φωτιά!

6 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Βαρσανούφιος ο Μέγας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ο άγιος αββάς Βαρσανούφιος κάλεσε τον γραφέα του όσιο Σέριδο για να του υπαγορεύσει επιστολή προς τον όσιο Ιωάννη τον από Μηρωσάβης συνέβη κάτι θαυμαστό, πράγμα που ομολόγησε στον δεύτερο ο όσιος Σέριδος.

Όταν, λοιπόν, άρχισε ο άγιος Βαρσανούφιος να του υπαγορεύει τι να γράψει, ο όσιος Σέριδος σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να απομνημονεύσει όλα αυτά που του έλεγε, αφού δεν του είπε να φέρει μαζί του μελάνι και χαρτί.

Τις σκέψεις του αυτές τις γνώρισε ο όσιος Βαρσανούφιος με το προορατικό του χάρισμα και αμέσως έλαμψε το πρόσωπο του και έγινε σαν φωτιά!

Και είπε, τότε, στον όσιο Σέριδο: «Πήγαινε και γράψε τα και μη διστάζεις. Ακόμη και αν σου πως μύριους λόγους, να ξέρεις ότι το Πνεύμα το Άγιον δεν θα σε αφήσει να γράψεις, ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω από ένα γράμμα.

Αυτό δεν θα γίνει ακόμη και αν εσύ θελήσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Γνώριζε πως το Άγιο Πνεύμα θα οδηγεί το χέρι σου για να γράψει όσα σου είπα με κάθε ειρμό και τάξη».

 

Άλλωστε όπως αναφέρει στην 13η απόκριση του ο όσιος Βαρσανούφιος: «Όλα αυτά τα γράφω (υπαγορεύω) όχι εξ ιδίου θελήματος, αλλά από προσταγή του Αγίου Πνεύματος, προς διόρθωση και ωφέλεια της ψυχής και της συνειδήσεως του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου».

Ο όσιος Βαρσανούφιος γιορτάζει στις 6 Φεβρουαρίου.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Φεβρουάριος, τόμος β’.