Άραγε δεν έπρεπε από μόνος του να πανηγυρίσει ο μεγαλύτερος αδερφός του ασώτου;

11 Φεβρουαρίου 2023

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 είναι η Κυριακή του Ασώτου καθώς θα διαβαστεί στους ναούς η πολύ γνωστή σχετική παραβολή (κατά Λουκά, κεφ. ιε΄ στίχοι 11-32).

Ο νεώτερος γιός ενός πατέρα ζητάει την περιουσία που του αναλογεί, την παίρνει και φεύγει σε μακρινή χώρα όπου τη σπαταλά ζώντας άσωτα. Έπειτα, όμως, αρχίζει να στερείται και να πεινάει και τότε συνέρχεται, μετανοεί και επιστρέφει στον πατέρα του ζητώντας συγχώρηση. Ο πατέρας τον υποδέχεται με μεγάλη στοργή, τον αποκαθιστά στη θέση του υιού και διοργανώνει λαμπρή γιορτή για να πανηγυρίσουν την επιστροφή του.

Στη διάρκεια του γλεντιού γυρίζει ο μεγαλύτερος, ο υπάκουος στον πατέρα γιός, μαθαίνει τα νέα, οργίζεται και αρνείται να μπει στο σπίτι και να συμμετάσχει στη γιορτή παρά τις παρακλήσεις του πατέρα.

Παρατηρούμε εδώ ότι η οργή του μεγαλύτερου αδερφού δεν είναι τόσο σωστή και μάλλον φανερώνει ζήλεια. Επίσης έτσι όπως διαμαρτύρεται έντονα στον πατέρα του, γκρινιάζει, επειδή ο ίδιος δεν του είχε ζητήσει ούτε μια φορά να κάνει ο πατέρας και για αυτόν και τους φίλους του ένα γλέντι.

Όλοι μας κάποιες φορές φθονούμε τους διπλανούς μας και θυμώνουμε άδικα μαλώνοντάς τους. Πολλές φορές από τα νεύρα μας κάνουμε απαίσιες χειρονομίες.

Το απότομο τέλος της αφήγησης της ιστορίας αυτής, εύλογα μας αφήνει με την απορία εάν μπήκε ή όχι ο μεγάλος αδελφός στο πατρικό του και επίσης με το ερώτημα του τίτλου του κειμένου αυτού. Άραγε δεν έπρεπε από μόνος του να πανηγυρίσει ο μεγαλύτερος αδερφός του ασώτου;

Τέλος, στις διάφορες προκλήσεις, όλοι μας θα πρέπει να μάθουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας, όσο μπορούμε, και να κάνουμε υπομονή, με προσευχή για να καλμάρουμε τα ξεσπάσματά μας.