Μνήμη του αγ. Βασιλείου του εν Θεσσαλονίκη, Ομολογητού και Συναξαριστού

1 Φεβρουαρίου 2023

Ο Άγιος Βασίλειος ο Ομολογητής καταγόταν από την Αθήνα.  Προχειρίστηκε μοναχός από τον Άγιο Ευθύμιο τον νέο, τον εν Άθω και Θεσσαλονίκη, όπου και εμαθήτευσε και ευτύχησε να καταγράψει τον βίο του, απ’ όπου έλαβε το επίθετο Συναξαριστής.

Ίδρυσε Ιερά Μονή στο Άγιον Όρος, αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου που έφερε το όνομα του Αγίου Βασιλείου και σήμερα βρίσκεται υπό την πνευματική δικαιοδοσία της μονής Χιλιανδαρίου.

Μετά το 904 μ. Χ που εκοιμήθη ο επίσκοπος Θεσσαλονίκης Ιωάννης, ο Βασίλειος με το πνευματικό ανάστημα που είχε εκλέγεται επίσκοπος της Αποστολικής αυτής έδρας. Το ιερό και θαυματουργό λείψανο του Αγίου ευρέθη στις 3 Μαΐου του έτους 1981 εντός του Καθεδρικού ναού, όπου εκείνα τα χρόνια συνηθίζονταν οι επίσκοποι να ενταφιάζονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο και συγκεκριμένα πίσω από το στασίδι του δεξιού χορού.

Το ιερό λείψανο του Αγίου, Ομολογητού και Συναξαριστού Βασιλείου διαφυλάσσεται ως πολύτιμο πνευματικό κειμήλιο στο παρεκκλήσιο εντός του ναού που φιλοτεχνήθηκε και αφιερώθηκε στη μνήμη του, που εορτάζεται κατά την 1η Φεβρουαρίου.

Υπάρχει ειδική φυλλάδα πλήρους ασματικής ακολουθίας που εποιήθη υπό του αείμνηστου υμνογράφου π. Γεράσιμου Μικραγγιανανίτη και μελοποιήθηκε υπό του νυν Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας και επίγονο του αείμνηστου άρχοντος Πρωτοψάλτου Χ. Ταλιαδώρου, κ. Στυλιανό Ζσχαρίου, ο οποίος πρόσθεσε ως συμπλήρωμα την ακολουθία των χαιρετισμών και εγκωμίων της εορτής.