«Πνευματικοί Αντίλαλοι» – Αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό – 7/2 στις 19:00

7 Φεβρουαρίου 2023

ΣΗΜΕΡΑ 7/2 στις 19:00

«Πνευματικοί Αντίλαλοι» με τον Πάνο Αβραμόπουλο.

Προσκεκλημένος στην σημερινή εκπομπή ο Ιερομόναχος π. Γεννάδιος Μανώλης, με τον οποίο συζητούμε για τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.
Για την θεόπνευστη παρουσία και το πολυμερές έργο, του κορυφαίου συγγραφέα της θεολογικής μας Γραμματείας, Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.
Ειδικότερα μιλούμε :
Για τον ενάρετο μοναστικό βίο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, την ανθρώπινη σεμνότητα και ανιδιοτέλειά του και την πολυεδρική θεολογική, φιλοσοφική, μουσική, αστρονομική και μαθηματική του παιδεία, που ήταν παροιμιώδης στην εποχή του.
Για το αξεπέραστο συγγραφικό, μουσικό και υμνολογικό του έργο – ασύλληπτο για τα ανθρώπινα όρια με τα μέτρα της εποχής- ένεκα του οποίου απεκλήθη από τους μελετητές της θεολογικής μας γραμματείας και ιστορίας, «χρυσορρόας» για την ευμέλεια του λόγου του και «Μαίστωρ της μουσικής», για τις οιστρηλατημένες μουσικές του συνθέσεις.
Για την ανένδοτη προσήλωσή του στις αξίες και τα ιδεώδη της Ορθοδοξίας, δίκην της οποίας, όταν με άδικη κατηγορία μάλλον του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντος του Ισαύρου, του έκοψε το δεξί χέρι ο Χαλίφης Ουαλίντ (705-715) – διότι πρόσφερε τάχα με παρακινητικές επιστολές του την Δαμασκό στους Βυζαντινούς – η Παναγία με θαύμα του το επανένωσε, για τούτο και η επονομαζόμενη έκτοτε «Παναγία η τριχερούσα», εικονίζεται με τρία χέρια, εκ των οποίων το τρίτο είναι του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Συγκλονισμένος τότε ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το ιστορικό : «Σού η τροπαιούχος δεξιά, θεοπρεπώς εν ισχύϊ δεδόξασται».
Ακόμα, για την σπουδαία και ακάματη προσφορά του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, με τους ανύσταγους αγώνες του, αντίπερα στην διαιρετική εικονομαχία.

Συντονιστείτε στο http://pemptousia.fm