Ο άγιος Νικόλαος σώζει το παιδί και το προετοιμάζει για την ιερωσύνη!

27 Μαρτίου 2023

Άγιος Νικόλαος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Πατήρ Δημήτριος Παπαδημητρίου

 

Ο παπα-Δημήτριος γεννήθηκε στην Αραδίππου της Κύπρου το έτος 1890 από τον Νικόλαο και την Άννα. Είχε και άλλες δύο αδελφές. Ο πατέρας του εκοιμήθη, και ο Δημήτρης ορφάνεψε από πολύ μικρός. Η ευλαβής και εργατική μητέρα του τον έστειλε στο σχολείο να μάθη γράμματα.

Σε ηλικία 10 ετών του συνέβη ένα περιστατικό το όποιο σημάδεψε και επηρέασε όλη την ζωή του. Έβοσκε αγελάδες και ξαφνικά μία απ’ αυτές αγρίεψε και άρχισε να τρέχη χωρίς κάποια αφορμή, ίσως και από δαιμονική ενέργεια.

Ο μικρός Δημήτριος για να την συγκρατήση άρπαξε το σχοινί που ήταν δεμένη και προσπαθούσε να την κρατήση.

Όμως αυτή τον παρέσυρε και τον έριξε μέσα σ’ ένα πηγάδι με νερό. Ο μικρός βλέποντας τον κίνδυνο να πνίγη ζητούσε βοήθεια. Αλλά ποιος να τον ακούση και να τον βγάλη από το πηγάδι;

Τότε, ξαφνικά στο βάθος του πηγαδιού εμφανίζεται ο άγιος Νικόλαος, ο όποιος τον
ευλόγησε.

Πατήρ Δημήτριος Παπαδημητρίου (1890-1971).

Ένιωσε τότε τα νερά του πηγαδιού να ανεβαίνουν έως την επιφάνεια της γης μέχρι που ξεχείλισαν, ανεβάζοντας συγχρόνως και τον μικρό Δημήτριο, ο όποιος πλέον βγήκε εύκολα από το πηγάδι.

Πάτησε στη γη και είδε τα νερά πάλι να κατεβαίνουν.

Τότε ο άγιος Νικόλαος τον ευλόγησε και πάλι και του είπε: «Πρόσεχε την ζωή σου γιατί θα γίνεις ιερέας», και αμέσως εξαφανίστηκε.

Αυτό το γεγονός τον συγκλόνισε και έλαβε υπ’ όψη του όσα του είπε ο άγιος Νικόλαος. Είχε ζήλο για την πνευματική ζωή, πήγαινε συχνά στην Εκκλησία και καλλιεργούσε την κλίση του για την ιερωσύνη.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», τόμος β’, Άγιον Όρος.