Σήμερα στις 19:00 στους «Πνευματικούς Αντιλάλους»: Παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την εκκκλησιαστική περιουσία

28 Μαρτίου 2023

Σήμερα, Τρίτη 28/3/2023 στις 19:00 στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Πεμπτουσίας», ακούστε την εκπομπή «Πνευματικοί Αντίλαλοι» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Πάνος Αβραμόπουλος.

Προσκεκλημένος στην σημερινή εκπομπή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, με θέμα συζήτησης το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας».

Διεξοδικότερα μιλούμε:

Για την θεσμική εκκίνηση των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, με αφετηρία την ιστορική Συνθήκη των Καλτεζών στις 20 Μαΐου 1821, οπότε και συνεστήθη η Πελοποννησιακή Γερουσία.

Για την προπαρασκευή του αγώνα της εθνεγερσίας και την πρώτη γενναία οικονομική στήριξή του, από την εκκλησιαστική τότε περιουσία.

Για την πολυεδρική προσφορά του έξοχου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το αίτημα της εκκλησίας, για την σύσταση Αρχιερατικής Συνέλευσης.

Για την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά το αρτιγέννητο ελληνικό κράτος, μετά την βαριά και απαραδειγμάτιστη 400-χρονη οθωμανική δουλεία.

Ακόμα για τις συμβάσεις εκκλησίας πολιτείας και την προσπάθεια διευθέτησης του εκκρεμμούντος θέματος το 2018.