Συμβουλές του Γέροντα Αμβρόσιου Λάζαρη

27 Μαρτίου 2023

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (1912-2006).

(Στέλιος Κούκος)

 

* Μην το έχετε σαν υποτίμηση να λέτε ότι είσαστε πιστοί άνθρωποι, ότι είσαστε χριστιανοί. Ο πιστός χριστιανός πάνω στη γη έχει μία εξαίρεση απ’ τους άλλους ανθρώπους.

 

* Η ελεημοσύνη δίνεται πίσω ξανά. Τόση δύναμη έχει. Βγάζει τον άνθρωπο απ’ τον τάφο μέσα και τον πάει στον Ουρανό.

 

* Όταν πάει μία προσευχή από έναν άγιο άνθρωπο, από μία πονεμένη ψυχή, και ζητήσει: «Κύριε, κάνε πιο πίσω το κακό αυτό, φέρε γαλήνη στο πλάσμα Σου εδώ κάτω», θα κάνει πίσω ο Κύριος, γιατί το αγαπάει το πλάσμα Του· οι προσευχές των ανθρώπων απ’ το Άγιον Όρος, αλλά κι από εδώ, μέσα στον κόσμο. Ξέρεις πόσοι Άγιοι υπάρχουν μέσα στον κόσμο, που γονατίζουν κι ανοίγουν οι Ουρανοί και ο Κύριος τους ακούει με αγάπη;

 

* Απ’ όταν η μητέρα μου μού μίλησε για τον Χριστό, μέχρι αυτή τη στιγμή που σου μιλάω, δεν αμφέβαλα ποτέ για τον Κύριο. Και το μόνο, που έκανα, ήταν να τηρώ τους νόμους Του όσο γίνεται πιο καλά. αυτόν τον αγώνα έκανα μέχρι τώρα και συνεχίζω να τον κάνω. Κι αν έχω κάτι να πάω στον Κύριο, είναι ότι δεν έχω πει ψέμα ποτέ μέχρι τώρα.

 

* Έχεις συνεχή θλίψη κι αυτό, παιδί μου, δεν είναι καλό. Πρόσεξέ το. Ο Θεός θέλει να είμαστε γεμάτοι από χαρά, δεν τη θέλει τη θλίψη. Να προσεύχεσαι, όσο μπορείς. Έστω κι αυτό το λίγο, το ακούει ο Θεός.

 

* Δεν αξίζει για τίποτα στον κόσμο να θλίβεσαι. Το ξέρεις αυτό; Να χαίρεσαι, μανούλα μου. Και να μη στενοχωριέσαι, να μη ζαλίζεσαι για πράγματα, που δεν είναι στη δικαιοδοσία σου.

 

* Στον Ουρανό έχει φύγει η γκρίνια, η ζήλια, η πείνα, η δίψα, η γυμνότης, ο φθόνος, η κακία. Εκεί είναι η χαρά, η καλοπέραση, είναι μέσα το κατοικητήριο του Θεού. Όπου είναι ο Θεός, μπορεί να πάει η κακία, η πλεονεξία, το μίσος, τα πάθη;

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.