Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Ένα φωτεινό παράδειγμα μετάνοιας

2 Απριλίου 2023

Την Ε’ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία με σκοπό να την προβάλει ως παράδειγμα μετανοίας, ενώ η μνήμη της τιμάται επίσης την 1η Απριλίου.

Η Οσία Μαρία γεννήθηκε κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ. και από την ηλικία των 12 ετών εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου ασκούσε το επάγγελμα της πόρνης. Με τον τρόπο αυτό έγινε περιζήτητη και πολύ πλούσια.

Όταν έφτασε τα 27 της χρόνια, μπήκε σε πλοίο που έφευγε από την πατρίδα της για τα Ιεροσόλυμα και βρέθηκε έξω από τον Ναό της Αναστάσεως. Εκεί πολλοί προσκυνητές έμπαιναν στον Ναό, η ίδια, όμως, εμποδιζόταν από μία αόρατη δύναμη και παρά τις προσπάθειές της, δεν κατόρθωνε να μπει. Κατάλαβε πως οι αμαρτίες της ήταν αυτές που την εμπόδιζαν, μετανόησε και έταξε στην Παναγία πως, εάν της επέτρεπε να εισέλθει στον Ναό, θα έφευγε στην έρημο και θα ζούσε πλέον ασκητικά.

Πράγματι, μπήκε και προσκύνησε. Φεύγοντας από εκεί, αγόρασε άρτους, πέρασε τον ποταμό Ιορδάνη και έζησε σαν αγρίμι στην έρημο επί 47 χρόνια. Τότε την συνάντησε ο Αββάς Ζωσιμάς στον οποίο διηγήθηκε την ζωή της και τον παρακάλεσε να της φέρει την θεία κοινωνία τον επόμενο χρόνο την ίδια περίοδο πριν το Πάσχα ώστε να κοινωνήσει. Ο Άγιος Ζωσιμάς ξαναγύρισε το επόμενο έτος και της μετέδωσε την θεία κοινωνία, ενώ όταν επέστρεψε στον ίδιο τόπο για τρίτη φορά, βρήκε το λείψανό της και το έθαψε. Το συναξάρι της το συνέγραψε ο Άγιος Ζωσιμάς.