Προσβάσιμη σελίδα

Κοιμήθηκε ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μ.τ.Χ.Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης

Εκοιμήθη σήμερα 28 Απριλίου 2023 σε ηλικία 91 ετών ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασίλειος Εμμανουηλίδης.

Ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μ. τ. Χ. Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης είχε γεννηθεί το 1932 στο Σκούταρι της Kωνσταντινούπολης (παλαιά Xρυσούπολη). Ήταν μαθητής του Θρασύβουλου Στανίτσα. Είναι ένας από τους τελευταίους φορείς της παλαιάς πολίτικης ψαλτικής παράδοσης. Σαν ψάλτης γλυκύς, ηγεμονικός και κατανυκτικός. Σαν δάσκαλος τυπικός, αυστηρός και λεπτολόγος. Σαν άνθρωπος αριστοκράτης, ευγενής και ευλαβής. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για τους δύο δασκάλους του, τον Θρασύβουλο Στανίτσα (τον Σοπέν της εκκλησιαστικής μουσικής όπως συνηθίζει να λέει) και τον Münir Nurettin (δάσκαλό του στην εξωτερική μουσική).

Υπήρξε δάσκαλος της μουσικής σε πολλά ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και ψάλτης σε πολυάριθμους ναούς, όπως στον Προφήτη Hλία στο Σκούταρι, στους Aγ. Θεοδώρους Bλάγγας, στον Άγ. Iωάννη των Xίων Γαλατά, στην Aγ. Eυφημία του Kαντίκιοϊ, στην Παναγία και στην Aγ. Tριάδα Σταυροδρομίου, και, τέλος, Άρχων Λαμπαδάριος (1979-1996) της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας.

Διετέλεσε διευθυντής (1959-1983) της Κοινοτικής Σχολής στα Υψωμαθειά της Πόλης.

Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, επίσης του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντινούπολης (Τμήματα Τουρκικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής). Έντεχνος και ηδύς, αποτύπωνε εξαίρετα στις ερμηνείες του την ενδοστρεφή κατάνυξη ενός σύγχρονου Ρωμιού ψάλτη της Πόλης.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')