Ανέγερση του πρώτου Ναού προς τιμή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην Λεμεσό

8 Μαΐου 2023

Ο Γέροντας Εφραίμ, καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαΐου 2023, τέλεσε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του πρώτου ενοριακού Ναού που θα είναι αφιερωμένος στον Όσιο Πατέρα μας Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Παρόντες στον Αγιασμό ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, κληρικοί και πιστοί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

Στο τέλος του Αγιασμού μιλώντας ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην θαυμαστή εξεύρεση της γης για την ανοικοδόμηση του ναού: «Ομολογώ ότι είναι ένα μεγάλο θαύμα αυτό που γίνεται σήμερα. Διότι μόλις ανακηρύχτηκε επισήμως από την Εκκλησία μας, ο άγιος Ιωσήφ ως Άγιος της Εκκλησίας, τότε ήθελα να κτίσω μια εκκλησία προς τιμή του Πατρός μας. Αυτού του ανθρώπου που εμείς ζήσαμε στους πόδες του μαθητού του και σε όλων των μαθητών του. Αλλά δεν ήταν εύκολο να βρεθεί χώρος και είπα στον Άγιο Ιωσήφ ‘‘να πιάσεις το μπαστουνάκι σου και να πάεις να βρεις χώρο να κτίσουμε την Εκκλησία’’.

Πράγματι πήρε το μπαστουνάκι του που κρατούσε πάντοτε και πήγε και βρήκε τις τρεις αδελφές, την Ιφιγένεια και τις αδελφές της. Ήρθαν με πολύ προθυμία και μας παρέδωσαν τον χώρο αυτό για να κτιστεί ο ιερό ναός του Αγίου Ιωσήφ. Μετά είπαμε πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση και σιγά-σιγά ο Παππούλης αυτός κάνει τη δουλεία του και βρίσκει λίγο-λιγο τα απαραίτητα χρήματα για να ανεγερθεί ο ναός. Ο Ναός αυτός θα λειτουργήσει με ένα τρόπο θαυμαστό για την πνευματική ανοικοδόμηση και ωφέλεια του χριστεπώνυμου πληρώματος της ιεράς μητροπόλεως Λεμεσού και όλης της Κύπρου. Είναι ο πρώτος Ναός στον κόσμο που θεμελιώνεται επί του Αγίου Ιωσήφ, ως ενοριακός ναός».

Ο Πανιερώτατος επίσης ευχαρίστησε την κ. Ιφιγένεια και της αδελφές της που δώρισαν τον χώρο και όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του ναού.

Ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε: «πως είναι μια ευλογία το ότι έρχεται η Εκκλησία και αναγνωρίζει την προσφορά αυτού του Οσίου Πατρός, που για μας ήταν και είναι Άγιος… είμαστε δέκτες της θαυματουργικής του παρουσίας, είμαστε δέκτες της υπερφυσικής χάριτος που είχε και έχει αυτός ο Άγιος…

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, εκ των καρπών του, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος Άγιος και ένας σύγχρονος Γρηγόριος Παλαμάς. Διότι με την δική του γραφίδα, με το δικό του βίωμα, με τη δική του παρουσία έδωσε αυτό το πνεύμα το ησυχαστικό, αυτό το πνεύμα το πατερικό, αυτό το πνεύμα της αδιαλείπτου προσευχής. Γι’ αυτό οι επιστολές του είναι μια λεπτομερής διδασκαλία πως ο άνθρωπος οδηγείται στην αδιάλειπτο ευχή και κατ’ επέκταση στη θέωση».

Ο χώρος ανέγερσης του ναού είναι επί της οδού Θεράποντος στην Λεμεσό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες εδώ: www.imlemesou.org