Αρχίζει αύριο το Φεστιβάλ Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας

22 Μαΐου 2023

Ένα νέο φεστιβάλ με τίτλο «Ημέρες ελληνικής μουσικής δημιουργίας» αρχίζει αύριο 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις του θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης και φιλοδοξεί να προβάλλει την ελληνική μουσική δημιουργία, μέσα από το σταυροδρόμι εποχών και μουσικών ειδών από τα βυζαντινά χρόνια έως τη σημερινή εποχή.

Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται συναυλίες, εργαστήρια καθώς επίσης και μία ημερίδα.

Οι ακροατές καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό, βιωματικό και μουσικολογικό-μουσικοεκπαιδευτικό ταξίδι που ενώνει πρώτες εκτελέσεις μουσικών έργων σύγχρονων συνθετών με ακούσματα από το παλαιό βυζαντινό ρεπερτόριο και την ελληνική δημοτική μουσική.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν σημαντικοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα πραγματοποιηθούν στις εξής αίθουσες: Πολυδύναμο Προκόπειο Εκκλησιαστικό Κέντρο στην Καλαμαριά (23.5), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (24.5), Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (25.5) και Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ στη Θέρμη (26.5).

 

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει
Τρίτη 23 Μαΐου στο Πολυδύναμο Προκόπειο Εκκλησιαστικό Κέντρο Καλαμαριά (οδός Καραμαούνα 29): Εργαστήριο παλαιογραφίας και ερμηνείας βυζαντινής μουσικής και συναυλία-δρώμενο για την Κασσιανή και το έργο της. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=373261

Τετάρτη 24 Μαΐου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συναυλία σύγχρονης σύνθεσης με πλειάδα νέων έργων σε διάφορες τεχνοτροπίες και ποικιλία ηχοχρωμάτων.

Πέμπτη 25 Μαΐου, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο: Συναυλία με σύγχρονες συνθέσεις γραμμένες από φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ για παραδοσιακούς μουσικούς από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρασκευή 26 Μαΐου, Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ Θέρμη: Ημερίδα για τη σύγχρονη μουσική, με διάλεξη, στρογγυλή τράπεζα και εργαστήριο-συναυλία αυτοσχεδιασμού σε γραφική παρτιτούρα.

 

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων «σας περιμένουμε για να χαρούμε μαζί την ομορφιά της ελληνικής μουσικής δημιουργίας»!

Ενώ εκφράζουν τις ευχαριστίες του προ τον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης και όλους τους αρωγούς του φεστιβάλ για τη σημαντική τους υποστήριξη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη κάθε μέρα του Φεστιβάλ δημοσιεύονται στο ημερολόγιο εκδηλώσεων της ιστοσελίδας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ:
https://www.mus.auth.gr/cal/month/

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Μόνο στη συναυλία της 24ης Μαΐου θα χρειαστεί δελτίο εισόδου.