Η εφηβεία ως προετοιμασία για τον γάμο

31 Μαΐου 2023

Έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για την εφηβεία. Θα ήθελα να συγκρίνω σε αδρές γραμμές τον τρόπο με τον οποίο βιώναμε την εφηβεία πριν πενήντα χρόνια με το περιβάλλον στο οποίο την βιώνουν οι σημερινοί έφηβοι.

Τα δικά μου εφηβικά χρόνια ήτανε πολύ διαφορετικά από τα σημερινά. Δεν είχαμε το άσεμνο διαδίκτυο! Όμως, στην επαρχία υπήρχαν κινηματογράφοι όπου έβαζαν και άσεμνα έργα. Μία φορά πήγα για να βρω την παρέα μου και είδα ένα απαράδεκτο έργο.

Η σημερινή κατάσταση μου φαίνεται ότι είναι πολύ πιο κακή για τους έφηβους σε σχέση με εκείνη που υπήρχε πριν από μία πεντηκονταετία. Δυστυχώς οι σημερινοί έφηβοι παρατηρώ ότι σε μεγάλο ποσοστό βιώνουν την απελπισία και την δυστυχία. Ίσως επειδή ακριβώς τα βρίσκουν όλα έτοιμα στο πιάτο. Δηλαδή με τρία ή το πολύ πέντε πατήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους ή στα κινητά τηλέφωνα αφής, όσοι χειρίζονται τέτοια, βρίσκουν ό,τι θέλουν, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα γι’ αυτούς. Η πολλή ελευθερία, οι μεγάλες ευκολίες και η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας καταντούν να δημιουργούν μεγάλη ζημιά σε μια από τις τόσο ευαίσθητες και ευάλωτες ηλικιακά κατηγορίες ανθρώπων, τους έφηβους.

Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στο μυαλό του ανθρώπου. Τα αγόρια αρχίζουν να γίνονται μικροί άντρες. Τα κορίτσια διαμορφώνονται σε μικρές γυναίκες. Συχνά δεν είναι και τόσο ευχάριστο να νιώθεις ότι φεύγεις από την παιδική ηλικία και να βρίσκεσαι σε μία καινούρια κατάσταση, όπου δεν ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Σίγουρα, αυτή την περίοδο αρχίζουν τα άτομα να ενδιαφέρονται για το άλλο φύλο. Επίσης, μπορεί να ντρέπονται να συζητήσουν τί τους συμβαίνει πραγματικά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η περίοδος της εφηβείας εντάσσεται στην προετοιμασία για την αναπαραγωγική διαδικασία. Αυτό συνεπάγεται ότι, από βιολογικής πλευράς, οι έφηβοι είναι ικανοί να τεκνοποιήσουν. Σε ορισμένες χώρες και σε άλλες κοινωνίες δημιουργούνται προϋποθέσεις για εγκυμοσύνες από την εφηβεία. Συνήθως όσο πιο φτωχή είναι μια κοινωνία, τόσο και πιο πολύ υπάρχει η τεκνοποιία από μικρή ηλικία. Αυτό ούτε ταιριάζει ούτε επιθυμητό είναι στη δική μας κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, στην χώρα μας οι παλιότερες γενιές προχωρούσαν στον γάμο σε νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους και, σε μεγάλο βαθμό, είχαν ως ιδανικό να αποκτήσουν παιδιά, συχνά αρκετά παιδιά.

Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι αργούν να παντρευτούν και αποφεύγουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά. Είναι χιλιοειπωμένο πως σβήνουμε ως έθνος.

Σκέφτομαι πόσο θα βοηθούσε εάν οι γονείς, μαζί με τα όνειρά τους για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αποκατάσταση των εφήβων τους, τούς περνούσαν και το ιδανικό να δημιουργήσουν οι νέοι, σύντομα μετά την ενηλικίωσή τους, οικογένεια και μάλιστα, αν είναι δυνατόν, πολύτεκνη. Μόνον έτσι θα ξαναδώσουμε μια νέα ανάπτυξη στην χώρα μας.