Καραολή και Δημητρίου γωνία!

10 Μαΐου 2023

Ανδρέας Δημητρίου, εξ Αγίου Μάμαντος Λεμεσού.

Οι οδοί που φέρουν τα ονόματα των πρωτοεκτελεσθέντων ηρώων του αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα (1955-1959), Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, ονομάζονται είτε και με τα δύο ονόματά τους μαζί, δηλαδή “Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου”, είτε o κάθε δρόμος φέρει το όνομα του καθενός ξεχωριστά.

Ως εκ τούτου, και αφού δεν είναι σίγουρο για το αν πράγματι σε κάποια γωνία συναντώνται δύο δρόμοι με τα αντίστοιχα ονόματα των ηρώων, καλό θα είναι να θεωρήσουμε ως φανταστική τη συμβολή αυτή, δηλαδή τη γωνία των οδών στην οποία παραπέμπει ο τίτλος του κειμένου.

Μπορεί βεβαίως και να υπάρχει.

Όπως και να έχει το πράγμα, προσωπικά θα επιμείνω: “ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ”, γωνία!

Ναι, εκεί στην πραγματική -για μένα-, έστω φανταστική συμβολή των οδών: “ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ”!

Εις κεφαλήν γωνίας: “ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ”…

Πάντως, ένα είναι το σίγουρο, τους δύο νεαρούς ήρωες μας, του ελληνισμού και της οικουμένης, τους έχει ταυτίσει διά παντός η ιστορία στο ηρώον του μεγαλειώδους αγώνα για τη δικαίωση του ελληνισμού της Κύπρου αλλά και ολοκλήρου του ελληνισμού!

Και τους δύο τους απαγχόνισαν οι άγγλοι αποικιοκράτες την ίδια ημέρα, σαν σήμερα το ξημέρωμα της 10ης Μαΐου του 1956. Ήταν οι πρώτοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που ανέβηκαν στο ικρίωμα.

Για τους Άγγλους, ο εκδικητικός και “ατιμωτικός” τους θάνατος θα έπρεπε να λειτουργήσει ως φόβητρο και αποτροπή για τους συναγωνιστές τους αλλά και για όσους ήθελαν να ενταχθούν ψυχή τε και σώματι στον αγώνα αυτό. Έγινε πράγματι κάτι τέτοιο; Κάθε άλλο!

Και να, που και κάποιοι άλλοι μάρτυρες, πέραν από τις μορφές του εορτολογίου, που και αυτοί τιμούν και δίνουν νόημα στον χρόνο με την κατ’ έτος ανάμνηση της θυσίας τους. Και μοιάζουν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε σχέση πάντα με το εορτολόγιο, να λαμπρύνουν και αυτοί την φτωχή, πεζή και ρηχή ζωή μας.

Αλλά και την καρδιά μας, με την ευφροσύνη που μας μεταδίδει η μνήμη της όλης τους ζωής. Και πιο πολύ η αντιμετώπιση του θανάτου από αυτούς. (Αυτό και αν είναι ένα μεγάλο σχολείο ζωής).

Και στην περίπτωση μας από δύο νεαρούς 23 και 22 χρονών αντίστοιχα. Από ένα μορφωμένο και πολλά υποσχόμενο δημόσιο υπάλληλο των αποικιοκρατών, και από έναν διατελέσαντα γραμματέα του σωματείου αχθοφόρων! (Πόσο άχθος, της ιστορίας και του κόσμου, μπορεί να φορτωθεί ενίοτε ένας “ταπεινός” άνθρωπος; Και να που ο Δημητρίου το σηκώνει αυτοπροαιρέτως σαν ένας κατ’ εξοχήν υπέρλαμπρος ολυμπιονίκης).

Ο Μιχαήλ Καραολής (αριστερά) και ο Ανδρέας Δημητρίου.

Ο Μιχαήλ Καραολής γεννήθηκε το 1933, ενώ ο Ανδρέας Δημητρίου το 1934. Ήταν δηλαδή περίπου συνότζιαιροι (συνομήλικοι), όπως θα έλεγε ο εθνικός ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης. Ο Καραολής είχε τελειώσει την επίσημη Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας, το σχολείο των Άγγλων στην Κύπρο, ενώ ο Δημητρίου φοίτησε στις τρεις πρώτες τάξεις του νυκτερινού γυμνασίου της Αμμοχώστου.

Και, ενώ, ο πρώτος εργαζόταν σε αγγλική κυβερνητική θέση  -αφού η Αγγλική Σχολή ήταν κάτι σαν κολλέγιο για την εποχή εκείνη- ο Ανδρέας Δημητρίου δούλευε στις αποθήκες όπλων του αγγλικού στρατού στο λιμάνι της Αμμοχώστου! Προφανώς σε μια ευτελή και όχι σε κάποια αξιοζήλευτη εργασία. Πιθανόν να ήταν και πάλιν αχθοφόρος! (Κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι να κουβαλάνε με γενναιότητα ποικίλα βάρη).

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο βρέθηκαν από τους πρώτους στις τάξεις της ΕΟΚΑ και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και μάλιστα και οι δύο επιδόθηκαν σε δολιοφθορές εναντίον των υπηρεσιών που εργαζόντουσαν.

Ο μεν Καραολής έβαλε βόμβα στη δική του υπηρεσία, ενώ ο Δημητρίου “απαλλοτρίωνε” οπλισμό στο λιμάνι, κατά την παραλαβή για τον αγγλικό στρατό. Και έτσι εξόπλιζε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ!

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι Κύπριοι αντάρτες δεν ήταν σοβαρά εξοπλισμένοι. Άλλωστε, ο κατ’ ουσίαν αυτοσχέδιος αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου, διέθετε κυρίως ψυχικά αποθέματα, και όπως έχουμε ξαναεπισημάνει αρετή!

Οι δύο αυτοί ήρωες, που έχουν συνταυτιστεί για πάντα ως πρώτοι των πρώτων της αγχόνης, εγκαινίασαν μαζί και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

Οι Άγγλοι είχαν καταλάβει πως η παράδοση των αψύχων σωμάτων τους στους συγγενείς τους και ο δημόσιος ενταφιασμός τους θα αποτελούσε μια πραγματική αποθέωση γι αυτούς αλλά και για τον υπέρτατο αγώνα του ελληνισμού της Κύπρου.

Μια λαμπρή και επαναστατική εξόδιος τελετή, αν όχι αφορμή για καθολική στάση και εξέγερση.

Κάτι που έγινε και σε προηγούμενα χρόνια, το 1931 για παράδειγμα!

Φωτογραφία από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αθήνα όπως δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Ότι δεν έγινε όμως στην Κύπρο, έγινε την παραμονή της εκτέλεσης τους σε όλη την Ελλάδα.

Και δυστυχώς στην Αθήνα με ιδιαίτερα τραγικά αποτελέσματα, αφού στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία οι νεκροί ήταν τέσσερις. Διπλάσιοι από ότι στην Κύπρο!

Προσπάθειες για να αποδοθεί χάρη στους δύο ήρωες έγιναν από διάφορους φορείς και πρόσωπα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Γάλλος άνθρωπος των γραμμάτων Αλπέρ Καμί. (Ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ). Παραθέτουμε μόνον δύο προτάσεις από το κείμενό του που τιτλοφορείται “Το Ελληνόπουλο” και αναφέρεται στον Καραολή.

“Τώρα έρχεται η ώρα των μαρτύρων που ακούραστοι, όπως και οι καταπιεστές, κατορθώνουν να επιβάλουν σε έναν αδιάφορο κόσμο τη διεκδίκηση ενός λαού ξεχασμένου από όλους, εκτός από τον εαυτό του”.
“Οι φίλοι της Αγγλίας την καλούν πρώτοι να σώσει, κατά πρώτο λόγο, τον Μιχαήλ Καραολή και ύστερα να του αποδώσει ελεύθερη την τρισχιλιετή πατρίδα του…”!

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα», της 10ης Μαΐου 1956.

Φυλακίζεται λοιπόν η γενναιοφροσύνη, το δίκιο και το υπέρ ελευθερίας φρόνημα; Δύσκολο!

Άλλωστε όπως αναφέρουν οι συναγωνιστές των δύο απαγχονισθέντων:
“Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλληκαριά που επέδειξαν οι Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα της αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο της ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο για τους αγωνιστές”!

Ηρωικό προηγούμενο! Και να η γωνία που υπαινίσσεται ο τίτλος του κειμένου.

Η θυσία τους αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του αγώνα! Γιατί όπως είπε και ο ίδιος ο Καραολής: «Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν».

Και το απέδειξαν!

Όσο για τον Δημητρίου αυτός είπε στη μητέρα του πως:
“Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη”!

Και πώς παρηγόρησε τον γενναίο η μάνα του; Το ίδιο γενναία, αν όχι ανδριώτερα από αυτόν.

Τον αποχαιρέτησε λέγοντάς του:
“Στο καλό, γιε μου και να έχεις θάρρος ως το τέλος”!

Η συμβολή των οδών που έδειξαν, χάραξαν ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου μας δείχνει τον δρόμο, τον τόπο, τον τρόπο.

Αυτός είναι η κεφαλή γωνίας και ο ακρογωνιαίος λίθος!

Το ηρωικό προηγούμενο!

Σχετικά άρθρα Κύπρος
Κύπρος 1974: Λάπηθος, 6/7 Αυγούστου, άνανδρα τουρκικά εγκλήματα πολέμου! 7 Αυγούστου 2023 Φωτ. 1: Ηλικιωμένοι Λαπηθιώτες χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα για εντοπισμό πιθανών ναρκοπεδίων. (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Λάπηθος, 6/7 Αυγούστου 1974 Συμπληρώνονται σήμερα , 6 Αυγούστου 2022, 48 χρόνια από την κατάληψη των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά από τον τουρκικό στρατό εισβολής. Η κατάληψη των δύο μεγάλων κωμοπόλεων της επαρχία...
Η ανέγερση τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα της κατεχόμενης Κύπρου και η κυριαρχία της Εκκλησίας στον ελληνικό και χριστιανικό κόσμο της Μεγαλονήσου! 28 Ιουλίου 2023 Το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Avrupa» με τίτλο «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα». Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/arhisan-erga-gia-tzami-konta-ston-istoriko-apostolo-andrea-grafei-i-avrupa Άρθρο του κ. Στέλιου Παπαντωνίου για την είδηση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Avrupa» με τίτλο «Τώρα τζαμί και στον Α...
Ώρα σου καλή, «στρατηγέ Θάσο»! 25 Ιουλίου 2023 Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους. Απεβίωσε χθες , στα 91 του χρόνια, ο Θάσος Κ. Σοφοκλέους, από τα τελευταία εν ζωή ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ. Ο εκλιπών, φοιτητής φυσικομαθηματικών το 1955, ανήκε στην ομάδα των δώδεκα Κυπρίων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που εγκατέλειψαν εθελουσίως τις σπουδές τους και κατέβηκαν στην Κύπρο για να συνδράμ...
Έχει ευθύνη ο Προφήτης Ηλίας για την αποφράδα ημέρα της Κύπρου ανήμερα της γιορτής του το 1974; 20 Ιουλίου 2023 Προφήτης Ηλίας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, γιορτή του αεροβάτη, υψιπέτη Προφήτη Ηλία και επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 αναρωτιέμαι αν πρέπει να ζητήσω απ' τον άγιο τον λόγο για το μεγάλο κακό που άρχισε την ημέρα της γιορτής του. Και είναι γνωστό πως η ύβρις αυτή παραμένει ακόμη χωρίς να έχει σβηστεί παρά τα 50 παρά ένα χρόνια πο...
H 1η Απριλίου 1955 όπως βιώθηκε στην Κύπρο 1 Απριλίου 2023 Οι αρχηγοί του αγώνα της ΕΟΚΑ, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής (αμφότεροι στο κέντρο) μαζί με αγωνιστές. «Η νύχτα της 31ης του Μάρτη προς την 1η του Απρίλη 1955 ήταν μια γαληνεμένη ανοιξιάτικη νύκτα που μοσχοβολούσε απ’ τη λεπτή ευωδιά των ολάνθιστων λεμονόδενδρων. Κατά τ’ άλλα ήταν μια συνηθισμένη νύχτα.» Έτσι αρχίζε...