Μητροπολίτης Μολδαβίας Βενιαμίν: Πώς πρέπει να διαβάζει ο χριστιανός τα βιβλία!

18 Μαΐου 2023

Μητροπολίτης Μολδαβίας Βενιαμίν Κοστάκε.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όπως το σώμα, όταν δεν τρώει τις κατάλληλες τροφές για μια περίοδο, δεν μπορεί πλέον να ζήσει, αλλά πεθαίνει, έτσι και η ψυχή που δεν τρέφεται με την ανάγνωση των θείων Γραφών, με τους βίους των Αγίων και με το λόγο του Θεού, δεν μπορεί καθόλου να ζήσει, αλλά νεκρώνεται.

****

 

Εάν διαβάζετε πολλές φορές τους βίους των Αγίων με αληθινή πίστη, με ευλάβεια και με προσοχή, η ψυχή σας θα διεγερθεί προς τα καλά έργα, ο νους θα φωτισθεί, ενώ τα μάτια σας θα γίνουν δύο ποταμοί ή μάλλον πηγές δακρύων.

Τότε θα γνωρίσετε το έλεος του Θεού, την αγαθότητά Του, την αγαθοεργία Του.

Τότε θα καταλάβετε πόση αγάπη έδειξαν οι Άγιοι στο Θεό, το Δημιουργό μας, ώστε πολλοί και το σώμα τους και όλα τα έδωσαν με σκοπό να εργασθούν για την αγάπη Του, ενώ άλλοι με νηστεία εξάλειψαν όλα τα αμαρτήματα τους.

****

 

Όσον αφορά το πώς πρέπει να διαβάζει ο χριστιανός τα βιβλία, δίδασκε τα έξης:
– Ο νους είναι ακριβώς όπως και το στομάχι. Όπως το στομάχι δεν μπορεί να χωνέψει την υπέρ το δέον ποσότητα της τροφής, έτσι συμβαίνει και με το νου.

Όταν κανείς «φορτώνεται» με πολλή ανάγνωση, κλείνοντας το βιβλίο έχει ξεχάσει και όλα όσα διάβασε. Και μετά από λίγη ώρα, λόγω της κοπώσεως, ο νους λησμονεί και αυτά που γνώριζε προηγουμένως.

Συνεπώς αυτός που θέλει να ωφεληθεί από τις αναγνώσεις, πρέπει να ακολουθεί οπωσδήποτε αυτή την τακτική· δηλ. αφού διαβάσει με ησυχία και πολλή προσοχή την ενότητα μιας παραγράφου, να κλείνει το βιβλίο και να ερωτά τον εαυτό του τι διάβασε. Και αφού επαναλάβει όλα αυτά στο νου του, να επανέρχεται πάλι στα προηγούμενα, έως ότου διαπιστώσει ότι μπόρεσε να τα αφομοιώσει ο νους.

Μ’ αυτό τον τρόπο ωφελείται πράγματι, διότι όλα τοποθετούνται με καλή τάξη στο νου του και όποτε θέλει μπορεί να μεταδώσει και στους άλλους από τις γνώσεις του. Αλλά και ο νους του εργάζεται σωστά, αφού διατηρεί σε καλή κατάσταση τα όσα άκουσε η διάβασε.

 

Από το βιβλίο «Γεροντικό Ρουμάνων Πατέρων», των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.