Νεομάρτυρας, άγιος Ιωάννης ο Νάννος, Η ασέβεια προς το μαρτυρικό του αίμα…

31 Μαΐου 2023

Νεομάρτυρας άγιος Ιωάννης ο Νάννος εκ Θεσσαλονίκης. Έργο του Γιώργου Κόρδη. Ψηφιακό σχέδιο.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ακούστε ένα αξιόλογο θαύμα το οποίο έκανε λίγες μέρες μετά το μαρτύριό του ο Μάρτυς του Χριστού Ιωάννης ο Νάννος από την Θεσσαλονίκη ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη στις 29 Μαΐου του 1802.

Μετά το μαρτύριό του, λοιπόν, κάποιος νέος πήρε με βαμβάκι αίμα από το μαρτυρικό του σώμα και είχε μεγάλη χαρά.

Το φύλασσε δε με μεγάλη ευλάβεια σαν θησαυρό ουράνιο.

Εν τω μεταξύ, η αδελφή του τον παρακάλεσε πολλές φορές να της δώσει λίγο από εκείνο το αιματοβαμμένο βαμβάκι, αλλά εκείνος δεν δεχόταν με κανένα τρόπο. Τελικά, όμως, κατόπιν πολλών πιέσεων και παρακλήσεων της έδωσε το μισό.

Και έτσι έλαβε κι αυτή ένα μέρος από τον πολυπόθητο εκείνο θησαυρό και χάρηκε πάρα πολύ. Η ίδια αφού το προσκύνησε, το τοποθέτησε στα εικονίσματά της ενώ δεν σταμάτησε να λέει στους γείτονές της: «Ας έχει δόξα ο Κύριος, που ευτύχησα να λάβω από το αίμα του Μάρτυρα Ιωάννη! Αξιώθηκα μεγάλης ευλογίας»!

Τότε, όμως, μια γριά της είπε:
– Κρίμα στην ευλάβειά σου, κόρη μου! Τον θεωρείς άγιο αυτόν; Απατάσαι!

Με τα λόγια αυτά της «κακογραίας», όπως γράφει ο συγγραφέας του μαρτυρίου του Νεομάρτυρα αγίου Ιωάννη του Νάνου, ψυχράθηκε η πίστη της και γι’ αυτό κατέβασε το βαμβάκι από τα εικονίσματα και μάλιστα το έκαψε…

Αλλά την ίδια στιγμή άρχισαν να μουδιάζουν τα χέριά της, να ατονούν και μόλις μετά βίας να τα κινεί. Συγχρόνως άρχισε να την ελέγχει η συνείδησή της γι’ αυτό που έκανε και να αισθάνεται ότι πάσχει από θεία οργή, γιατί έκαψε το αίμα του αγίου.

Προσπαθούσε να κρατήσει το παιδί της για να το θηλάσει αλλά δεν μπορούσε! Και κοντά στην παράλυση άρχισε να πονά, να πρήζονται τα πόδιά της και όλα αυτά την έριξαν ανήμπορη στο κρεβάτι!

Βλέποντας την κατάστασή της οι δικοί της, αποφάσισαν να καλέσουν γιατρό, αλλά η ίδια η άρρωστη, γνωρίζοντας για ποιον λόγο υποφέρει και τι την έριξε στο κρεβάτι, ζήτησε ιερέα να της κάνει αγιασμό.

Όταν έφτασε ο ιερέας και πληροφορήθηκε το τι ακριβώς συνέβη, ζήτησε να παρακαλέσουν όλοι μαζί τον Μάρτυρα Ιωάννη να την συγχωρέσει και να την αλείψουν με το αίμα του για να λάβει την συγχώρεση του.

Πράγματι, αυτό έγινε. Έφεραν το άλλο μισό από το αιματοβαμμένο βαμβάκι που είχε ο αδελφός της, την σταύρωσαν με αυτό και όλοι μαζί με δάκρυα στα μάτια παρακάλεσαν τον άγιο να την κάνει καλά.

Έτσι, σταμάτησαν οι πόνοι αμέσως, ένιωσε πως έλαβε δύναμη ευθύς, τα πόδια της ξεπρήστηκαν και αισθάνθηκε πως έγινε τελείως καλά!

 

Διασκευή από τον βίο του αγίου Ιωάννου του Νάννου, όπως δημοσιεύεται στον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησας», μήνας Μάιος, τόμος ε’.