Προσβάσιμη σελίδα

Στο επίκεντρο η Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023  η Ημερίδα με θέμα: «Η Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης»με κύριο ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκο Ανδρίκο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και ο Δήμος Καβάλας,  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». 

Η Hμερίδα περιελάμβανε διαδραστικό Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Μουσικής, με έργα του σπουδαίου μελοποιού, Νικολάου Γεωργίου, Πρωτοψάλτου Σμύρνης. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν ψάλτες και μουσικοί από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας αλλά και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Ανδρίκος παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Η Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800-1922)».

 

Ο συγγραφέας ανέδειξε τη σπουδαιότητα του ιδιαίτερου ψαλτικού ύφους της λεγόμενης «Σχολής της Σμύρνης» σε σχέση με τα «συντηρητικά» ψαλτικά ρεύματα της Κωνσταντινούπολης του ευρύτερου 19ου αιώνα και τη διάχυση του ύφους, με τον ερχομό των προσφύγων, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος. Η ημέρα έκλεισε με συναυλία ψαλτικής του Χορού Ψαλτών Καβάλας υπό την διεύθυνση του Σταύρου Σαραντίδη, με έργα συνθετών της Σμύρνης.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής