Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης” στην Pemptousia.tv

26 Μαΐου 2023

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 προβλήθηκε την Παρασκευή αποκλειστικά σε πρώτη προβολή  στην Pemptousia.tv στις 15:10 και σε επανάληψη στις 23:10 το βράδυ.

Ο Απόστολος Μπρέντας δημιούργησε το ντοκιμαντέρ, μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές. Μέσα από το ντοκιμαντέρ μας οδηγεί στα βήματα που ακολούθησε ο ίδιος για την τεκμηρίωση μιας έρευνας, η οποία και κατέγραψε τις μαρτυρίες των στρατιωτών που είδαν την Παναγία στο μέτωπο, στον πόλεμο του σαράντα.

Για την “Παναγία της Νίκης”, το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε πρόσφατα στο Πολεμικό Μουσείο, μιλά ο σκηνοθέτης και εμπνευστής του, Απόστολος Μπρέντας, στην εκπομπή της Pemptousia.tv Σημεία και άνθρωποι” και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Περίληψη ντοκιμαντέρ

Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε.

Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης – ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: “Η Παναγία της Νίκης”.