Προσβάσιμη σελίδα

Α’ Ιεροψαλτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Ορεστιάδα, 15-17/6/2023)

 Το Α’ Ιεροψαλτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος ο Στ΄ ο από Ανδριανουπόλεως» θα λάβει χώρα το τριήμερο 15 έως 17 Ιουνίου 2023 στην Ορεστιάδα. Συνιστά πρόταση του Ιεροψαλτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου “Θρασύβουλος Στανίτσας” και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Σκοπός του είναι η αναζήτηση, εμβάθυνση, επιστημονική έρευνα και μουσικολογική προσέγγιση θεμάτων που εδράζονται στην ιστορία, ερμηνεία, θεωρία και διδακτική της ψαλτικής επιστήμης και τέχνης. Πέρα από τη θεωρητική διάσταση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και  τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδας το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Σε συνεργασία με τον Ιεροψαλτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως, η ερευνητική ομάδα “Ευδρομούντες” με επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Πατρώνα, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετέχει ενεργά ώστε το τρίπολο: επιστημονική παρουσία, καλλιτεχνική δράση και οργανωτική υποστήριξη να λάβει σάρκα και οστά.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από νέους επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη θεμάτων που έχουν ως ερευνητικό επίκεντρο την ψαλτική τέχνη: βυζαντινή μουσικολογία, ερμηνεία και εκτέλεση, διδακτική της ψαλτικής, θεολογία και μουσική, θέματα που αναδεικνύονται, εμπεριέχονται και εξετάζονται στις εισηγήσεις των μελών. Παράλληλα, με την παρουσία της στον χώρο της βυζαντινομουσικολογικής κοινότητας, η ομάδα διακρίνεται και για την καλλιτεχνική της δράση στο μουσικό γίγνεσθαι και στο καλλιτεχνικό συγκείμενο. Η ερμηνεία της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής συνιστούν το βασικό καλλιτεχνικό της προφίλ, το οποίο διαφαίνεται με την συμμετοχή της ομάδας σε πλήθος πολιτιστικών οργανώσεων, μουσικών και λατρευτικών εκδηλώσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στο παρόν συνέδριο, τα μέλη της ερμηνεύουν ύμνους της βυζαντινής ψαλτικής μελοποιίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια. Τέλος, όλα τα προαναφερθέντα δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν, εάν απουσιάζει το ανθρώπινο δυναμικό από τον τομέα της οργάνωσης. Για τον λόγο αυτό τα μέλη της ομάδας έχουν αναλάβει την συνδιοργάνωση του Συνεδρίου, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των συνεδριών και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

 

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου