Ο Άγιος Πορφύριος προς Ρωμαιοκαθολικό Μοναχό: Η Χάρις του Θεού σε μας τους Ορθόδοξους αποκαλύπτει τα μυστήρια!

4 Ιουνίου 2023

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Διήγηση Ιερομονάχου Αθανάσιου, νυν Μητροπολίτη Λεμεσού

 

Για τον κάθε άνθρωπο ο όποιος τον πλησίαζε, ο πατήρ Πορφύριος [νυν άγιος Πορφύριος] ήταν μια αποκάλυψη.

Κι αυτό συνέβαινε και με μη Ορθοδόξους. Να σας αφηγηθώ μια ιστορία πολύ χαρακτηριστική.

Κάποτε, όταν ήμαστε στη Νέα Σκήτη, φιλοξενούσαμε ένα ρωμαιοκαθολικό μοναχό, ο όποιος είχε έρθει στο Άγιον Όρος, για να γνωρίσει πως ζουν εδώ οι μοναχοί και, γενικά, όλη την ασκητική ζωή και πολιτεία του Άγιου Όρους.

Του είχαμε μιλήσει για τον Γέροντα Πορφύριο και, όταν πήγε στην Αθήνα, πήγε και τον συνάντησε.
Μόλις τον είδε ο Γέρων Πορφύριος, χωρίς να τον ρωτήσει οτιδήποτε, άρχισε να του περιγράφει το μοναστήρι, στο όποιο ζούσε ο μοναχός αυτός στην Ιταλία και τον τρόπο ζωής στο μοναστήρι αυτό.

Κι ακόμη του περιέγραψε ένα γειτονικό γυναικείο μοναστήρι, το όποιο επέβλεπαν οι μοναχοί αυτοί και του ανέφερε εκπληκτικές λεπτομέρειες για όλους τους μοναχούς εκεί!

Ο μοναχός αυτός έμεινε κυριολεκτικά άφωνος, διότι πρώτη φορά στη ζωή του συνάντησε τέτοιο άνθρωπο. Κι όταν ξαναήρθε στο Άγιον Όρος, μας είπε: «Αν κάποιος μου διηγόταν αυτά τα πράγματα, ότι τα είδε και ότι τα άκουσε, ασφαλώς δεν θα τον πίστευα.

Πώς είναι δυνατό, αυτός να βρίσκεται στην Ελλάδα και το μοναστήρι μας στη βόρεια Ιταλία και να μου μιλήσει για όλα αυτά τα πράγματα, να μου μιλήσει για τους μοναχούς, να μου μιλήσει για τις μοναχές, για τον καθένα από εμάς χωριστά»;

Κι όπως μας είπε ο μοναχός αυτός, όταν ρώτησε τον Γέροντα Πορφύριο πώς τα έβλεπε όλα αυτά, εκείνος του απάντησε:

«Η Χάρις του Θεού σ’ εμάς τους Ορθοδόξους αποκαλύπτει τα μυστήρια».

Από το βιβλίο του Κλείτου Ιωαννίδη, «Γέρων Πορφύριος, Μαρτυρίες και εμπειρίες», έκδοση Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος.