Η αριστεία του γεωργού που ονομαζόταν Μέτριος και πώς επιβραβεύτηκε!

1 Ιουνίου 2023

Έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Διήγησις ωφέλιμος γεωργού τινος Μετρίου ονομαζομένου.

 

Στην πόλη Γαλατία της Μικράς Ασίας εζούσε κάποιος γεωργός, ο οποίος ονομαζόταν Μέτριος.

Αυτός, λοιπόν, έβλεπε την οικογένεια του γείτονά του, που είχε υιούς, και τους προετοίμαζε, για να γίνουν στελέχη της βασιλικής αυλής. Τότε ο Μέτριος με παράπονο απευθύνθηκε στον Θεό και τον ικέτευσε να του χαρίσει υιό, για να τον έχει ως καταφύγιο και παρηγοριά στα γηρατειά του.

Μετά την προσευχή του μετέβη σε ένα πανηγύρι που εγινόταν μία φορά το χρόνο στην Παφλαγονία. Κατά την επιστροφή εσταμάτησε, για να ξεκουρασθεί και να ποτίσει το ζώο του, σε ένα δάσος. Εκεί ευρήκε ένα σακούλι, το οποίο περιείχε χίλια πεντακόσια χρυσά νομίσματα. Χωρίς να το ανοίξει, το επήρε και το επήγε στην οικία του.

Τον επόμενο χρόνο ο Μέτριος ξαναπήγε στην πανήγυρη της Παφλαγονίας.

Κατά την επιστροφή και πάλι εσταμάτησε στο δάσος και παρατηρούσε τους διερχόμενους από εκείνο τον τόπο. Τότε εφάνηκε κάποιος, ο οποίος έψαχνε κάτι και ήταν γεμάτος από θλίψη και στενοχώρια.

Ο Μέτριος τον ερώτησε τι έχει και ο άνθρωπος του απάντησε ότι ήταν έμπορος και πέρυσι είχε πουλήσει πολλά εμπορεύματα στην πανήγυρη, αλλά έχασε τα χρήματα που εκέρδισε.

Τότε ο Μέτριος έβγαλε και του παρέδωσε το σακούλι με τα νομίσματα.

Ο έμπορος τα έχασε. Δεν ήξερε πως να αντιδράσει.

Ο Μέτριος του εξήγησε τι είχε συμβεί και εκείνος, θέλοντας να τον ευχαριστήσει, έβγαλε και του προσέφερε πεντακόσια νομίσματα. Ο Μέτριος δεν θέλησε να στερήσει από τον έμπορο τον κόπο του και αρνήθηκε. Έτσι, αφού και οι δύο εδόξασαν το όνομα του Θεού, αποχωρίσθηκαν.

Το ίδιο βράδυ, που ο Μέτριος έπεσε να κοιμηθεί, είδε στον ύπνο του Άγγελο Κυρίου, ο οποίος του έφερε το χαρμόσυνο άγγελμα ότι θα αποκτήσει υιό, θα τον ονομάσει Κωνσταντίνο και θα φέρει την ευλογία του Θεού στον οίκο του.

Πράγματι! Η σύζυγος του Μετρίου έτεκε υιό, τον οποίο ανέθρεψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και τον απέστειλε για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αυτοκράτορας του έδωσε τον τίτλο του πατρικίου και αυτός με τη σειρά του προσέφερε πολλά αγαθά στους γονείς του.

Με αυτό τον τρόπο ο Θεός αντάμειψε την τιμιότητα και το ήθος ενός απλού γεωργού, του Μετρίου, ο οποίος δεν υπέκυψε στον πειρασμό της φιλαργυρίας, αλλ’ εμπιστεύθηκε τη ζωή του στο θέλημα του Κυρίου.

 

Από την ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας: https://apostoliki-diakonia.gr/gr_main/eortologio/eortologio.asp?file=jun/1.htm