Όταν δεν σκέφτονται με πνεύμα αλληλοπεριχώρησης, μην περιμένουν θετικά αποτελέσματα!

1 Ιουνίου 2023

Υπάρχουν χώροι εργασίας, Οργανισμοί, υπηρεσίες, Σωματεία όπου ορισμένα από τα μέλη της διοίκησης είναι χωρισμένα σε παρατάξεις, ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα καλή και αποτελεσματική διοίκησή τους! Δυστυχώς, όλο αυτό το πρόβλημα δεν βοηθάει να έχουν πνεύμα καλής συνεργασίας αλληλοπεριχώρησης, αλληλοκατανόησης, οπότε, αν μαλώνουν συνέχεια για ασήμαντα θέματα, ας μην προσδοκούν θετικές εξελίξεις! Μην περιμένουν εκείνοι που ασχολούνται με τα διοικητικά να παίρνουν σωστές και χρήσιμες αποφάσεις.

Δεν είναι μόνον μέσα στην διοίκηση που υπάρχουν οι φαγωμάρες, αλλά, επί πλέον, ορισμένα μέλη της έχουν άσχημη συμπεριφορά και προσβάλλουν βασικά στελέχη και γενικά εργαζόμενους του Φορέα τους. Πολύ σωστά και εύστοχα είπε κάποιος ότι για να διοικήσεις έναν οργανισμό, θα πρέπει πρώτα να μάθεις να διοικείσαι εσύ! Αυτό σημαίνει πως εάν δεν μπεις κάτω από κάποιες διαδικασίες και κανόνες σωστής συμπεριφοράς, δεν θα μπορέσεις να ασκήσεις την πρέπουσα διοίκηση.

Δεν γίνεται σωστή διοίκηση με τρόπο αυταρχικό και με πληροφοριοδότες που ίσως να αλλοιώνουν τα γεγονότα προς κολακεία των διοικούντων και, το χειρότερο, για να πετυχαίνουν την προστασία και την εύνοιά τους. Δηλαδή όταν σε μια δουλειά υπάρχουν λίγοι σπιούνοι που καρφώνουν τα πάντα στους διοικούντες, ε, μετά τί σωστή δουλειά μπορεί να γίνει; Με αυτό το άσχημο σύστημα, ίσως ορισμένες από τις πληροφορίες που ενδεχομένως μεταφέρονται προς τους ανωτέρους, καταντάνε ένα είδος κοτσομπολιού.

Μπορούμε να πούμε πως σε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά κυρίως εκεί όπου πρέπει να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν πολλοί, όσο περισσότερη αλληλοπεριχώρηση, καλή διάθεση, πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας επικρατεί, τόσο πιο εφικτό γίνεται το να υπάρξει στη δουλειά πρόοδος και καλά αποτελέσματα, πράγμα που τελικά είναι προς όφελος όλων όσοι συμμετέχουν ή και ωφελούνται από τη λειτουργία του Φορέα.