Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου»

14 Νοεμβρίου 2023

Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει την παρουσίαση της έκδοσης του Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου με τίτλο «Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (2ος όροφος) Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου.

Στην έκδοση, παρουσιάζεται η πορεία της κατασκευής της πρώτης φάσης του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου με βάση, κατά κύριο λόγο, τις πληροφορίες ενός αριθμού ανέκδοτων εγγράφων του αρχείου της, που αποτυπώνουν με λεπτομέρεια το οικοδομικό χρονικό της δημιουργίας του κτίσματος από τον προγραμματισμό του έργου ως την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται παρέχουν ένα πλήθος σημαντικών πληροφοριών ευρύτερης σημασίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των έργων, τις διάφορες ειδικότητες των απασχολούμενων στις οικοδομικές εργασίες, τον αριθμό των εργαζομένων στα επί μέρους συνεργεία, τις αμοιβές τους κατά βαθμίδα επαγγελματικής στάθμης, την καταγωγή τους, τα είδη και την προέλευση των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών, τις μονάδες μέτρησής τους, τις τιμές τους, και την τεχνική ορολογία της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη γνώση της παραγωγής του αρχιτεκτονικού έργου στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Μοναχός Κοσμάς Σιμωνοπετρίτης, Δρ. Τουρκολόγος
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας – Αναστηλωτής
και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

 

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα
Ο Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου της Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ της σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.

Ως αρχιτέκτων του υπουργείου Πολιτισμού ασχολήθηκε με έργα προστασίας μνημείων, κατά κύριο λόγο στο χώρο του Αγίου Όρους. Αντικείμενο των δημοσιευμάτων του είναι κυρίως η μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ενώ επίσης ασχολείται και με θέματα αναφερόμενα στον μικρασιατικό ελληνισμό, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και τους μεταπολεμικούς ποιητές της Θεσσαλονίκης.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Το καθολικό της μονής Ξηροποτάμου» (Αθήνα 1999, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών) και η «Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα» (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 2019).