Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος χαρίζει πολλά χρόνια ζωής

22 Μαΐου 2024

Οι γυναίκες που κόβουν εγκαίρως το τσιγάρο, μπορούν να κερδίσουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής έρευνας. Η διακοπή μάλιστα του καπνίσματος πριν τα 40, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε καπνίστριες στη Βρετανία και την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Lancet, καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα κόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής. Εντούτοις, το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επέλεξαν μεταξύ του 1996 και του 2001 περίπου 1,2 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία τις οποίες και παρακολουθούσαν για συνολικά 10 χρόνια, μέχρι το 2011.

Κάθε τρία χρόνια οι γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους. Το 20% των συμμετεχουσών ήταν καπνίστριες, το 28% πρώην καπνίστριες, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που καπνίζουν, ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Για τις καπνίστριες ο κίνδυνος θανάτου πριν από τα 70 τους χρόνια βρίσκεται στο 24 % ενώ για εκείνες που δεν κάπνισαν ποτέ μόλις στο 9 %. Επίσης, σε διάστημα δώδεκα ετών από την έναρξη της έρευνας, 66.000 από τις συμμετέχουσες είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Ανεξαρτήτως φύλου, οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σε μέση ηλικία, κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέτο, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», όπως εξήγησε.

Για μια γυναίκα που κόβει το κάπνισμα σε ηλικία 45 – 55 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μεγαλύτερος κατά 56%, σε σύγκριση με μία συνομήλικη μη καπνίστρια. Ωστόσο η διακοπή σε αυτή την ηλικία προσφέρει 6 με 7 χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο κίνδυνος αυξάνεται και από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, ενώ εξαρτάται και από την ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν. Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι λιγότερο εθισμένες γυναίκες που κάπνιζαν ένα με εννιά τσιγάρα ημερησίως παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αντίστοιχα οφέλη μπορούν να περιμένουν και οι άνδρες καπνιστές που διακόπτουν εγκαίρως το κάπνισμα. Αν συγκρίνουμε τους καπνιστές οι οποίοι συνέχισαν το κάπνισμα με αυτούς που το έκοψαν, ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Σημειώνουμε ότι ο πρόωρος θάνατος των καπνιστών οφείλεται κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα και στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς επίσης και σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συντάχθηκε με στοιχεία από: www.dw.de (Spiegel.de, afp), cyprusnews.eu, www.econews.gr
Σχετικά άρθρα Ιατρική - Βιολογία
Συστηματική Ακτινοθεραπεία Οστικών Μεταστάσεων με Ραδιονουκλεΐδια 15 Ιουνίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=400383) Παθοφυσιολογικός μηχανισμός της αναλγητικής δράσης της ακτινοθεραπείας. Η αναλγητική δράση της ακτινοθεραπείας επιτυγχάνεται με διέγερση της οστεοποίησης, με μείωση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών στο μικροπεριβάλλον των οστών και με εξόντωση όλων μαζί των καρκινικών κυττάρων με μει...
Παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία των οστικών μεταστάσεων 11 Ιουνίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=400383) Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας έχουν μελετηθεί εκτεταμένα από την ιατρική κοινότητα. Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι εξαρτώνται από το ποιοι ιστοί δέχονται μια ισχυρή δόση ακτινοβόλησης. Η ακτινοβόληση των μεταστάσεων στα οστά της σπονδυλικής στήλης και τα οστά της λεκάνης είναι πιο ε...
Κλινική αξιολόγηση και αξιολόγηση ανταπόκρισης της θεραπείας των οστικών μεταστάσεων 6 Ιουνίου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=400008) Η κλινική αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ένα ολοκληρωμένο ιστορικό πόνου, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού πόνου και των θέσεων που προκαλούν πόνο. Χρήση παυσίπονων και συμμόρφωσή τους. Ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό. Αξιολόγηση της κατάστασης από...
Επιπλεγμένες οστικές μεταστάσεις με παθολογικά συμπιεστικά κατάγματα και/ή συστατικά μαλακών μορίων. 31 Μαΐου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=399801) Αν και τα παθολογικά κατάγματα μακριών οστών που φέρουν βάρος δικαιολογημένα συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή, τα κατάγματα των οστών, όπως οι σπόνδυλοι και οι πλευρές, είναι στην πραγματικότητα πιο διαδεδομένα (Coleman, 2006) και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική νοσηρότητα. Κατά τον ίδιο τρ...
Τοπικός έλεγχος οστικών μεταστάσεων που αντιμετωπίζονται με εξωτερική ακτινοθεραπεία 27 Μαΐου 2024 (Προηγούμενη δημοσίευση: http://www.pemptousia.gr/?p=399801) Όπως αναφέρουν οι Makita et al. (2021),  το ποσοστό επίπτωσης των οστικών μεταστάσεων εξαρτάται από τη θέση του πρωτοπαθούς όγκου και είναι συγκριτικά υψηλότερο σε καρκίνους του μαστού, του προστάτη ή του πνεύμονα. Οι οστικές μεταστάσεις συμβάλλουν μόνο σε < 20% των συμπτωμάτων που πα...