Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τους Μαθητές και τις Μαθήτριες των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024

28 Μαΐου 2024

ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Πλησιάζοντας στις μέρες που θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές μαθητικές εξετάσεις, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και να σας απευθύνω έναν παρηγορητικό πατρικό λόγο, με σκοπό να απαλύνει -έστω και λίγο- την αγωνία που βιώνετε για την επικείμενη διαδικασία των εξετάσεων.

Στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο! Με αυτά τα χρώματα όμως χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι την πορεία της ζωής τους ύστερα από ένα αρνητικό η θετικό αποτέλεσμα. Μα το μέλλον δεν το γνωρίζει κανείς παρά μόνον ο Θεός. Η αλήθεια αυτή θα πρέπει να μας γεννά ελπίδα, συνθέτοντας όμορφες και αισιόδοξες σκέψεις, όχι φόβο και ανασφάλεια.

Το άγχος το οποίο κάνει και αυτό ιδιαίτερα αισθητό την παρουσία του αυτές τις ημέρες είναι μια φυσιολογική ψυχική και σωματική αντίδραση σε μια απαιτητική κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, αν αφήσουμε τους λογισμούς και τις σκέψεις να πνίξουν τον νού μας, τότε το άγχος θα μας δυσκολέψει αρκετά. Μη σκέφτεστε λοιπόν ούτε το παρελθόν με τύψεις, ούτε το μέλλον με αγωνία. Να ζείτε το παρόν και τότε θα νιώσετε ανακούφιση. Έχει ο Θεός για όλους τους ανθρώπους. Προσευχηθείτε σε Εκείνον και έχετέ Του εμπιστοσύνη.

Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια είναι ξεχωριστός/ξεχωριστή, με διαφορετικές ψυχικές αντοχές αλλά και με μια μεγάλη ποικιλία χαρισμάτων δοσμένη στον καθένα και στην καθεμία για να τα αξιοποιήσει κατάλληλα. Επενδύστε στην ψυχική σας ισορροπία και διεκδικήστε την ηρεμία στη ζωή σας και όλα τα άλλα θα έρθουν, πρώτα ο Θεός!

Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά για σας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας.

Καλή επιτυχία!

Μετά πατρικών ευχών

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ