Κηφισίας Κύριλλος: «Η ζωή και η χαρά δεν τελειώνουν, όσο συνεχίζουμε, πιστεύουμε και ελπίζουμε»

2 Ιανουαρίου 2025

Κάθε φορά που τέτοιες ημέρες ψάλλουμε ή ακούμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ίσως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μεταφέρουμε στους εαυτούς μας και στους άλλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας και παρηγοριάς μέσα στη ζοφερή καθημερινότητα της ζωής μας και του ταλαιπωρημένου κόσμου μας. Έστω κι αν ο χρόνος που έφυγε διέψευσε τις ελπίδες μας, έστω κι αν πάγωσε τα όνειρά μας, έστω κι αν δεν πραγματοποίησε τις επιθυμίες μας, η ζωή και η χαρά δεν τελειώνουν, όσο συνεχίζουμε, πιστεύουμε και ελπίζουμε.

Γιατί η ελπίδα είναι ο κινητήριος άξονας και η δυναμική της ζωής. Όμως για εμάς τους πιστούς αυτή η ελπίδα δεν είναι θολή, αόριστη και συγκεχυμένη. Είναι άγκυρα κρεμασμένη στα χέρια του Θεού της απαντοχής «πάντων των περάτων της γης και των εν θαλάσση μακράν»

Με τις λέξεις Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά αρχίζουν τα πιο γνωστά κάλαντα. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τον καινούργιο μήνα και καλωσορίζουμε τον καινούργιο χρόνο. Όμως, συνειδητοποιούμε ότι αρχή δεν σημαίνει μόνο το ξεκίνημα και την αρχή του δρόμου ενός ακόμη καινούργιου χρόνου αλλά και την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό από τον Θεό που στέκεται πάνω από τον χρόνο και τον χώρο. Άλλωστε, άρχομαι δεν σημαίνει μόνο αρχίζω αλλά κυριαρχούμαι και κατευθύνομαι. Η ανατολή του καινούργιου χρόνου δεν είναι απλά και μόνο μία τυχαία και τυφλή φυσική νομοτέλεια, αλλά η αρμονία που εξασφαλίζει πίσω από την φύση – δημιουργία ο Δημιουργός Θεός: «Ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος» (Πραξ. 1,7).

Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει τι θα συμβεί τον χρόνο που απλώνεται μπροστά μας. Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν και πόσο θα ζήσουμε πριν αυτός ο χρόνος τελειώσει. Γι’ αυτό ας δοξολογήσουμε και ας ικετεύσουμε τον Θεό. Ας Τον δοξολογήσουμε για όσα μας αξίωσε να ζήσουμε μέχρι σήμερα. Ας Τον ικετεύσουμε με την ταπείνωση, την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία των παιδικών μας χρόνων, κατά την προτροπή του Χριστού: «Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία» (Ματ.18,3), για όσα μας επιφυλάσσει αύριο, ώστε με τη Χάρη Του και τον αγώνα μας να αθανατίσουμε τον πεπερασμένο χρόνο μας σε αιωνιότητα.

Καλή και ευλογημένη Χρονιά!