(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
[…] Τούτο το θαύμα ήκουσαν πολλοί μεγιστάνες της Βενετίας, και προς τούτοις ο τότε ευρισκόμενος εκεί πρέσβυς του βασιλέως της Ισπανίας, ονομαζόμενος Δονδιέδος, ο οποίος κατ’ εκείνας τας ημέρας ησθένησε, με το να εψυχράνθησαν και επάγωσαν, ώσάν χιών, τα ποδάριά του και επρήσθησαν τόσον, οπού τον έκαμαν να μείνη ακίνητος, χωρίς να αισθάνεται καμμίαν θερμότητα.
Εμεταχειρίσθη όλους τους εξαιρέτους ιατρούς, αλλά καμμίαν βοήθειαν δεν έλαβεν, αλλ᾽ ήτον ακίνητος, δοκιμάζων πόνους δριμυτάτους και ανυποφόρους.
Τέλος πάντων απελπισθείς από τους ιατρούς, καταφεύγει εις το Άγιον λείψανον, και καλέσας τον ιερόν πρωτοπαπάν [π. Νικόλαο Μαλαξό], (επειδή δεν εδύνετο να υπάγη εις αυτόν) ζητεί μετά πίστεως την παρά του Μάρτυρος βοήθειαν, ειπών και το ευαγγελικόν εκείνο «Πιστεύω Κύριε, βοήθει μοι τη απιστία»· ο δε, την πίστιν αυτού θεασάμενος, ποιήσας Παράκλησιν, έδωκεν εις αυτόν να πίη το του ιερού λειψάνου [του Νεομάρτυρα Ιωάννη του εξ Ιωαννίνων] απόνιμμα· και κατ’ αυτήν την ώραν οι πόδες αυτού, ωσεί ελάφου κατηρτίσθησαν, και ο πρώην ακίνητος, έτρεχεν αναβαίνων των βασιλικών παλατίων τας υψηλάς σκάλας.
Η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη τιμάται στις 18 Απριλίου.
Απόσπασμα από το Νέο Μαρτυρολόγιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη.