(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
[Οι κάτοικοι της Βύριτσας ρωτούσαν τον Άγιο Σεραφείμ]:
– Γέροντα, να φύγουμε για να σωθούμε από τους Γερμανούς;
Ο γέροντας απαντούσε με σιγουριά:
– Όχι, να μη φύγετε. Η Βύριτσα θα σωθεί. Ούτε ένα σπίτι δεν θα καταστραφεί και κανένας δεν θα σκοτωθεί.
Και πράγματι οι Γερμανοί δεν έκαναν ούτε λεηλασίες, ούτε σκότωσαν κάποιον.
Ο γέροντας προσευχόταν για τη σωτηρία του ναού και της Βύριτσα και χάρη στις προσευχές του ο ναός σώθηκε.
Στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο σταθμό της Βύριτσα και τον βομβάρδισαν.
Κάποιος από τους στρατηγούς του στρατού μας [τους ρώσους στρατηγούς] είχε παρατηρήσει ότι οι Γερμανοί είχαν στόχο τον υψηλό τρούλο του ναού κι έδωσε εντολή να τον ανατινάξουν.
Έστειλε μια ομάδα οπλιτών με επικεφαλής έναν υπολοχαγό. Ο υπολοχαγός μπήκε μόνος του στο ναό για να δει πως θα γίνει η ανατίναξη.
Μετά από λίγα λεπτά οι στρατιώτες που κάθονταν έξω άκουσαν έναν πυροβολισμό. Έτρεξαν μέσα στο ναό και είδαν πεσμένο κάτω και νεκρό τον υπολοχαγό.
Δίπλα του ήταν πεσμένο το πιστόλι. Τους έπιασε πανικός κι έφυγαν τρέχοντας χωρίς να πραγματοποιήσουν τη διαταγή.
Την ίδια στιγμή άρχισε η αποχώρηση των Γερμανών και όλοι ξέχασαν την ανατίναξη του ναού. Έτσι η εκκλησία της Παναγίας του Καζάν της Βύριτσα σώθηκε απρόσμενα.
Την περίοδο που οι Γερμανοί είχαν καταλάβει τη Βύριτσα, είχαν στρατωνίσει εκεί ένα τμήμα από Ρουμάνους στρατιώτες, που ήταν όλοι ορθόδοξοι και οι περισσότεροι μιλούσαν ρωσικά.
Ο ναός της Παναγίας του Καζάν είχε κλείσει το 1938, αλλά μετά από τις εκκλήσεις των κατοίκων άνοιξε πάλι το 1941. Οι Ρουμάνοι στρατιώτες πήγαιναν στην εκκλησία.
Στην αρχή οι κάτοικοι της Βύριτσα δεν τους έβλεπαν με καλό μάτι, αλλά μετά τους συνήθισαν. Έτσι ο ναός της Παναγίας ήταν ο μοναδικός ναός που λειτουργούσε στην ευρύτερη περιοχή του μετώπου και μάλιστα στην άλλη του πλευρά!
Η μνήμη του εορτάζεται στις 21 Μαρτίου.
Από το βιβλίο ο «Νεοφανής άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας, Σεραφείμ της Βίριτσα, Βίος, θαύματα, προφητείες», των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.