«Αστερομάτα»: το ελληνικό αστέρι στη Εurovision

Η επιτυχία που δεν προβλέφθηκε

Ελληνική παράδοση – αυθεντικότητα – υπαρξιακή ερμηνεία : το τρίπτυχο του τραγουδιού της Κλαυδίας για την Ελλάδα στη Εurovision 2025.

Με διαχρονικά αιώνια ελληνικά σύμβολα ( Μάνα, θάλασσα, αστέρι, καράβι, πανί, νόστος, δάκρυα, χωρισμός, φωτιά, απαντοχή, φως, αγώνας εθνικής επιβιωσης).

Με αναφορές στο κείμενο του τραγουδιού βγαλμένες από την ελληνική παράδοση, λογοτεχνία και ποίηση (που θυμίζουν, Όμηρο- Οδύσσεια, Ευριπιδη – Ελένη, Σολωμό, Παλαμά, Ελύτη, Σεφέρη, Καβαφη, Ρίτσο, Καββαδία).

Με μουσικά σποτυπώματα μέσα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική ( δημοτική- ηπειρώτικα, λαική) αλλά και απο τη βυζαντινή μουσική) και με γεφυρες ταιριαστές με τη σύγχρονη μουσική.

Χωρίς υπερβολική ένταση και ρυθμό, “πιασάρικα” ρεφραίν, “κορύφωση”, χωρίς δύναμη που φωνάζει και επιβάλλεται, (συνήθη χαρακτηριστικά του διαγωνισμού), και χωρις ενδυματολογικές επιλογές που απομακρύνουν την προσοχή απο τη φωνή και το πρόσωπο σε δευτερευοντα στοιχεια.

Αλλά με ήπια ένταση, αρμονικό ρυθμό, ρεφραίν που δεν φώναζε μιλωντας στην καρδιά, με ζωντάνια, αγάπη και βίωμα αυθεντικα, που εκτεινόταν σε αυξομειουμενης έντασης υπεροχα φωνητικά κύματα στη μουσική κλίμακα δημιουργώντας μια υπαρξιακή βιωματική ατμόσφαιρα , κι ας μην ήξεραν οι περισσότεροι ακροατές, ελληνικά.

Η σημειολογία της “Αστερομάτας” 2025, είναι αυτή: ότι στην πολυπολιτισμική παγκοσμιοποιμένη κοινωνία που υπάρχουμε, μπορεί κάποιος να κερδίσει το σεβασμό και την αποδοχή, όταν έχει ιστορική και πολιτισμική γνώση και αυτοσυνειδησία, χαίρεται αυτό που είναι, το παρουσιάζει με απλότητα και ψυχή, νιώθοντας και εκπέμποντας το βάρος αυτού που εκπροσωπεί. Οπως η Κλαυδια.

Έτσι ισως εξηγείται γιατί, παρά το αρνητικό κλίμα και τις απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις (θέση 23), η “Αστερομάτα” ανέβηκε στη θέση 6 ανάμεσα σε 38 χώρες.

Κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.

* Η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών δεν απειλούνται από την υπενθύμιση της ιστορικής αλήθειας. Αντιθέτως, η ειλικρινής ανάκληση ακόμα και επώδυνων γεγονότων, όταν γίνεται με νηφαλιότητα, αυτοκριτική και κριτική σκέψη, ενισχύει την αυτογνωσία και οδηγεί σε ουσιαστική συμφιλίωση. Η απόκρυψη ή η λήθη δεν θεραπεύουν τις πληγές του παρελθόντος· τις διαιωνίζουν. Όπως έλεγε ο Θουκυδίδης, η γνώση της ιστορίας βοηθά στην αποφυγή των ίδιων λαθών. Μόνο μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση οικοδομούνται υγιείς διεθνείς σχέσεις.

 

* Οι στίχοι του τραγουδιού

Αστέρι μου
Αστέρι μου
Γλυκιά μου μάνα μη μου κλαις
Μαύρα κι αν σου φορούνε
Το ξέθωρο το σώμα μου
Φλόγες δε το νικούνε
Τα χελιδόνια της φωτιάς
Θάλασσες κι αν περνούνε
Του ριζωμού τα χώματα
Ποτέ δε λησμονούνε
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε να σε φιλήσω
Στα άγια σου τα δάκρυα
Τα χείλη μου να σβήσω
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω
Haa, haa, haa, ah
Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου, ooh
Γλυκιά μου μάνα μη μου κλαις
Καράβι είν’ η ζωή μου
Που ψάχνει για το γυρισμό
Αγέρα το πανί μου
Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω
Haa, haa, haa, ah
Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου, ooh (ooh)
Haa, haa, haa
Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Αστέρι μου