Κεντρικό θέμα
«Η συνεργασία κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών για την διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης: η συμβολή της Διακήρυξης του Μαρακές της IPU»
Βουκουρέστι, Ρουμανία, 2 -6 Ιουνίου 2025
Η 32η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στις 2-6 Ιουνίου τ.ε. με κεντρικό θέμα: «Η συνεργασία κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών για την διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης: η συμβολή της Διακήρυξης του Μαρακές της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU)».
Η φετινή συνεδρίαση της Ολομέλειας θα φιλοξενηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, μέλους του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, κ. Ioan Vulpescu. Στην Γενική Συνέλευση θα συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 16 χώρες.
Η τελετή έναρξης, που θα λάβει χώρα την Τρίτη 3 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στα «100 χρόνια του Πατριαρχείου Ρουμανίας – 140 χρόνια της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας».
Την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ πρόκειται να κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας,
κ. Ciprian-Constantin Șerban. Στην συνέχεια θα αναγνωστούν τα μηνύματα των εκπροσώπων των εκκλησιών και διεθνών οργανισμών, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Στην ειδική συνεδρία για το κεντρικό θέμα της γενικής συνέλευσης «Η συνεργασία κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών για την διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης: η συμβολή της Διακήρυξης του Μαρακές της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU)» τους συμμετέχοντες θα χαιρετίσει ο υπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης, κ. Sebastian-Ioan Burduja, και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας, κ. Ioan-Aurel Pop και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου του Βουκουρεστίου, κ. Mihnea Costoiu.
Μάλιστα, η Βουλή των Ελλήνων εκτιμώντας την σπουδαιότητα της φετινής γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ συμμετέχει στις εργασίες της με τον τρίτο αντιπρόεδρο της, κ. Αθανάσιο Μπούρα.
Η ΔΣΟ αφιερώνει το κεντρικό θέμα της 32ης Γενικής Συνέλευσης της στον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών δρώντων για την ανάδειξη των παραμέτρων που θα λειτουργούν ως πυξίδα στη ρύθμιση του φαινομένου της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως παρατηρεί η ΔΣΟ στο κείμενο προβληματισμού της, «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρηματοδοτούν και χειρίζονται την Τεχνητή Νοημοσύνη, την παραδίδουν στους κανόνες του ανταγωνισμού. Οι δε κυβερνήσεις αδυνατούν προς ώρας να προλάβουν να μελετήσουν συνολικά την εξέλιξη του φαινομένου της Τεχνητής Νοημοσύνης και δυσκολεύονται να υιοθετήσουν ένα κοινώς συμφωνημένο ρυθμιστικό
καθεστώς για την προστασία των πολιτών. Αρκετοί Διεθνείς Οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση (IPU) και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM). έχουν εξετάσει το φαινόμενο και κυρίως τις συνέπειες του στο πολιτικό, το οικονομικό και το ανθρωπιστικό πεδίο και έχουν προχωρήσει σε σειρά συστάσεων.
Η παγκόσμια κοινοβουλευτική κοινότητα έχει αντιληφθεί την σημασία της διεθνούς συνεργασίας ενώ το Ανακοινωθέν του Μαρακές που υιοθέτησε η IPU, αναδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας και εδραίωσης έντιμου και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών παραγόντων, για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων ζητημάτων.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα του ανακοινωθέντος αναφέρει την ανάγκη τα κοινοβούλια και οι κοινοβουλευτικοί «να συνεργάζονται με θρησκευτικούς ηγέτες και θρησκευτικές κοινότητες προκειμένου να συνδράμουν στην οικοδόμηση αλληλεγγύης και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η φτώχεια και η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις και ο πόλεμος,
καθώς και ο εκτεταμένος εθισμός, η υπερκατανάλωση και οι ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης».
Μάλιστα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο γενικός γραμματέας της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), κ. Martin Chungong επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «Η Διακήρυξη του Μαρακές αποτελεί ένα ορόσημο για την κοινοβουλευτική εμπλοκή στον διαθρησκειακό διάλογο. Μέσα από το εν λόγω κείμενο, οι κοινοβουλευτικοί αναγνωρίζουν ότι ο διαθρησκειακός διάλογος που βασίζεται στην υποστήριξη των
θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή της συμπεριληπτικής και ειρηνικής συνύπαρξης, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την ενθάρρυνση συλλογικών προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Είμαστε ικανοποιημένη που η 32η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ θα εξετάσει την σημασία της Διακήρυξης του Μαρακές για την συνεργασία κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών για την διαμόρφωση κατευθυντηρίων γραμμών για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Επίσης, στην συζήτηση για το κεντρικό θέμα θα συμμετέχει ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φώτιος Φυτσιλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρόκειται να αναφερθεί στην Ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημοκρατικούς θεσμούς, στην ενσωμάτωση από τα κοινοβούλια της τεχνολογικής καινοτομίας και την ανάγκη μιας ανθρωποκεντρικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τα οργανωτικά ζητήματα, θα παρουσιαστεί η απολογιστική αναφορά του γενικού γραμματέα και ο προγραμματισμό μελλοντικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός της Οργάνωσης για το ερχόμενο οικονομικό έτος και θα διεξαχθούν οι εκλογές για την σύνθεση των καταστατικών οργάνων της ΔΣΟ.
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Σινάια και το περίφημο Παλάτι του Πελές.