(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ιωάννου Χρυσοστόμου
Ομιλίαι κατηχητικαί προς τους μέλλοντας να βαπτισθώσι και προς τους νεοβαπτισθέντας και εις την επιγραφήν των Πράξεων των Αποστόλων
Κατήχησις πρώτη
Προς τους μέλλοντας να βαπτισθώσι
Συνέχεια από εδώ: https://www.pemptousia.gr/2025/05/agios-ioannis-chrysostomos-eis-kairon-charas-kai-effrosynis-pnevmatikis-tora-evriskometha/
Είδες την ανέκφραστον του Θεού φιλανθρωπίαν;
Είδες την υπερβολικήν αυτού κηδεμονίαν;
Τους λόγους δηλαδή τούτους ο μακάριος Δαυίδ ωσάν να τους απεύθυνεν εις όλην την οικουμένην, η οποία τότε ευρίσκετο εις κακήν κατάστασιν.
Και ημείς δε τώρα είναι ευκαιρία προς εκείνους, που με πόθον επεθύμησαν τον ζυγόν του Χριστού και εις την πνευματικήν ταύτην στρατολογίαν έτρεξαν, τους λόγους τούτους μεγαλοφώνως να απευθύνωμεν εις έκαστον των εδώ ευρισκομένων αφού μεταβάλωμεν ολίγον τον προφητικόν λόγον: «Λησμονήσατε οι νέοι του Χριστού στρατιώται ολόκληρον το παρελθόν σας, λησμονήσατε τας εφαμάρτους συνηθείας που είχατε· ακούσατε και κλίνατε το αυτί σας και δεχθήτε την άριστην αυτήν νουθεσίαν», «Άκουσον, λέγει ο προφήτης, θύγατερ και ίδε και κλίνον το ους σου και επιλάθου του λαού σου και του οίκου του πατρός σου» (Ψαλμ. 44, 11).
9. Βλέπεις ότι την ιδίαν παραίνεσιν την οποίαν ο προφήτης απηύθυνε προς όλην την οικουμένην, απευθύνομεν και ημείς σήμερον εις την αγάπην σας. Διότι διά των λόγων «επιλάθου του λαού σου» την ειδωλολατρείαν και την πλάνην ανιγματωδώς εδήλωσε και την λατρείαν των δαιμόνων και του οίκου του πατρός σου», δηλαδή λησμόνησε την προηγουμένην διαγωγήν σου, η οποία σε ωδήγησεν εις αυτό το απρεπές και άσχημον κατάντημα. Λησμόνησε όλα όλα εκείνα και όλην εκείνην την νοοτροπίαν διώξε από την διάνοιάν σου.
Διότι εάν τούτο μόνον κάμης και απομακρυνθής από τον λαόν σου και τον οίκον του πατρός σου, δηλαδή από της παλαιάς ζύμης και της κακίας, εις την οποίαν κατεδαπανήθης και κατηνάλωσες την ακμήν και ζωτικότητα της ψυχής σου και του σώματός σου, θα επιθυμήση ο βασιλεύς την καλλονήν σου.
10. Βλέπεις, αγαπητέ, ότι οι λόγοι ούτοι αναφέρονται εις την ψυχήν; Διότι η φυσική ασχημία του σώματος ποτέ δεν δύναται να μεταβληθή εις ωραιότητα, επειδή τα της φύσεως, έργα ακίνητα και αμετάβλητα διέταξεν ο δημιουργός να είναι. Εις την ψυχήν όμως η μεταβολή αυτή και εύκολος είναι και με πολύ μεγάλην ευχέρειαν κατορθούται.
Διά ποίον λόγον και πώς συμβαίνει τούτο; Επειδή το παν εδώ είναι έργον της θελήσεως και όχι της φύσεως.
Διά τούτα είναι δυνατόν εις μίαν ψυχήν, που δεν έχει ωραίαν μορφήν και είναι πάρα πολύ άσχημος, εάν θελήση, αμέσως να μεταβληθή και εις τον ανώτατον βαθμόν ωραιότητος να φθάση και ωραία πάλιν να γίνη και ευπρόσωπος· και είναι επίσης δυνατόν, εάν αμελήση, πάλιν εις την εσχάτην ασχημίαν να καταπέση. «Θα επιθυμήση λοιπόν ο βασιλεύς την καλλονήν σου», εάν συ λησμονήσης το παρελθόν σου, ή καθώς λέγει ο προφήτης, «στον λαόν σου και τον οίκον του πατρός σου».
Από το βιβλίο «Ιωάννου Χρυσοστόμου έργα», τόμος 7, «Κατηχήσεις Α’-Η’», του Ελληνικού Εκδοτικού Οργανισμού. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Παν. Στάμου.