Άγιος Αθανάσιος ο θαυματουργός, Ο Θεός του έδωσε ξανά το φως των οφθαλμών του!

 

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Αθανάσιος ο οποίο ήταν μεγαλόσχημος Μοναχός και Ιερέας είχε ως έργο του να λειτουργεί και ως εργόχειρό του την καλλιγραφία, δηλαδή την αντιγραφή βιβλίων.

Επίσης κάθε μέρα νήστευε μέχρι την εσπέρα.

Ο Άγιος έκανε πλήρη μοναχική υπακοή, εξομολογόταν τους λογισμούς του και έτσι ελευθερώθηκε από τα πάθη και έφτασε στην απάθεια.

Από την αντιγραφή των βιβλίων έπαθε μεγάλη βλάβη στα μάτια και αφού κλείστηκε στο κελλί του παρακαλούσε τον Θεό λέγοντάς:

«Κύριε, εάν είμαι άξιος, δώρησε σε μένα το φως των ματιών μου, όπως ήταν πρώτα, και όσα βιβλία έγραψα και όσα ακόμη θα γράψω, να δώσω την αξία τους για να φάνε οι φτωχοί»

Και πράγματι όσα βιβλία έγραψε σε 28 χρόνια και όσα λεφτά μάζεψε από το εργόχειρο αυτό, το ποσό των 900 φλουριών τα έδωσε στους απόρους.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο θαυματουργός τιμάται στις 3 Ιουνίου. 

Διασκευή από τον «Μέγα  Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Ιούνιος, τόμος 6ος.