Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου στην Κυψέλη το έτος 1929

Η έξοδος από το Άγιο Όρος της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και η μεταφορά της σε έδρες Μητροπόλεων, γίνεται μια φορά το χρόνο. Δίνεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία στον ευσεβή Λαό να προσέρχεται με ευλάβεια για να προσκυνήσει την Τιμία Ζώνη και να πάρει την ευλογία και τη χάρη από την των όλων Μητέρα.

Ιδιαίτερα ευεργετούνται οι γυναίκες που λόγω του αβάτου του Αγίου Όρους θα  ήταν αδύνατον να προσκυνήσουν το Αγιασμένο αυτό Κειμήλιο. Εκτός όμως των γυναικών και πόσοι άλλοι λόγω ηλικίας, φυσικής κατάστασης, υποχρεώσεων «ευνοούνται» από την «επίσκεψη» της Θεοτόκου, κοντά στον τόπο κατοικίας τους!

Οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στους Πατέρες της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπεδίου και προεχόντως στον ακάματο και πολυσέβαστο Πατέρα Εφραίμ, που κατηχεί και ενισχύει το Λαό με τον πηγαίο λόγο του.

Είχαμε την ευκαιρία τον Φεβρουάριο του 2020 να υποδεχτούμε τον Ηγούμενο Εφραίμ στον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Ο Γέροντας μάς ευλόγησε, μας μίλησε, μας λειτούργησε, μας κοινώνησε. Νοιώσαμε την πατρική αγάπη και στοργή του.

Ψάχνοντας στο οικογενειακό αρχείο, προέκυψε ότι στον ίδιο Ναό της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, που είχε ανεγερθεί το 1924, μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος, από το Βατοπέδι,  το Τίμιο και Αγιασμένο κειμήλιο της Τιμίας Ζώνης, στις 30 Αυγούστου του 1929.

Παρατίθεται αυτολεξεί η εν λόγω περιεκτική ανταπόκριση:

«Την 30ην Αυγούστου [1929] μετεφέρθη εν επισήμω πομπή η Τιμία Ζώνη της Θεομήτορος, ο Χρυσούς Σταυρός με το Τίμιον Ξύλον και το Κυτίον με τα Λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους υπό των Βατοπεδινών Πατέρων Παγκρατίου και Ευμενίου, της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, εις τον ενταύθα ομώνυμον Ναόν επαινετή πρωτοβουλία των ευσεβών και ρηξικελεύθων Μελών της Ενοριακής Επιτροπείας του Ναού τούτου αξιοτίμων κ.κ. Χαραλάμπους Γιαβή, ιερέως, Ζήκου Γιαννοπούλου, Γ. Κοντογιάννη, Κ. Σακκιώτου και Αθανασίου Καμβύσα.

Την νύκτα της ιδίας ημέρας της μετακομιδής εγένετο κατανυκτική Αγρυπνία, χοροστατήσαντος κατ΄ αυτήν του εκ των Συνοδικών Σεβασμιωτάτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Συνεσίου και ομιλήσαντος περιστατικώς και εμπεριστατωμένως του Καθηγητού Θεολόγου κ. Θάνου Λυμπεροπούλου. Την επομένην εγένετο και λειτουργία παραστάντος κατ΄αυτήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χρυσοστόμου και την Κυριακήν (1ην Σεπτεμβρίου) εγένετο πάνδημος Λιτανεία, ήν ηκολούθησαν άνω των 60.000 ευσεβών πιστών.

Η θερμοτάτη και ζωηρά εκδήλωσις της ευσεβείας και ευλαβείας της Κοινωνίας προς το άφθαρτον και θαυματουργόν Κειμήλιον της Ορθοδοξίας αποδεικνύει περιτράνως δια πολλοστήν φοράν την ακμήν και ζωηράν δύναμιν του θρησκευτικού συναισθήματος του Λαού, όστις εάν εχειραγωγείτο και εφωτίζετο θρησκευτικώς, θα παρουσίαζεν άλλην όψιν. Πολύτιμον αληθώς δίδαγμα δια την εκκλησίαν μας.»     

 

Ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη

Βέβαια, οι εφημερίδες της εποχής υποδέχτηκαν τη σημαντική αυτή είδηση με τίτλους, όπως: «Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου περιφερομένη εις τας οδούς των Αθηνών εν μέσω πρωτοφανούς συρροής πιστών εξ όλων των συνοικιών. Ένα κατανυκτικόν και μεγαλοπρεπές θέαμα παρακολουθούμενον από 100 χιλιάδες πιστών»! (ΣΚΡΙΠ, 02/09/1929). Οι συντάκτες σχολιάζοντας, έγραψαν για «ανθρωποθάλασσα που συνεχώς ηυρήνετο και εξηπλούτο εις την οδόν Πατησίων και εις όλας τας παρά την Αγίαν Ζώνην οδούς», ενώ «άκρα και υποδειγματική τάξις ετηρήθη, παρά την αφάνταστον και απροσδόκητον κοσμοπλημμύρα…».

Τέλος, για πληρέστερη ανάγνωση του γεγονότος, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’20, ο πληθυσμός του Δήμου Αθηναίων ήταν προσεγγιστικά 400.000. Δηλαδή, ένα ποσοστό περίπου 20-25% των κατοίκων της πόλης επέλεξε να συμμετάσχει «εις την λιτανείαν των λιτανειών και εις το προσκύνημα των προσκυνημάτων»!

Πριν από ένα αιώνα, οι τότε πρωτευουσιάνοι, οδηγούμενοι απλά από τη βαθιά και ζωογόνο Πίστη τους, ήλθαν αυθόρμητα κατά μυριάδες στη γειτονιά της Κυψέλης, για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη, τιμώντας έτσι και ως αδιαμφισβήτητη, ανά τους αιώνες, προστάτιδα του Κλεινού Άστεως, την Υπέρμαχο Στρατηγό.