“Και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου…” (Πρ. 2, 1-11)

Σχόλια στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, της 8-6-2025, Πράξ. β΄1-11

Ο Θεηγόρος Λουκάς με ένα σαφές, εύληπτο, παραστατικό και σύντομο  κείμενο, μας περισώζει τα θαυμαστά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ιερουσαλήμ, «εν τω συμπληρούσθαι την ημέραν της Πεντηκοστής». Παρόντες όλοι οι  Απόστολοι, ομόφρονες, ομόθυμοι, ομόγνωμοι.

Ξαφνικά ένας βουερός ορμητικός αέρας, που ξεκινούσε από ψηλά, μπήκε και γέμισε το σπίτι που καθόντουσαν οι Απόστολοι  και αμέσως έγιναν ορατές πύρινες γλώσσες, που καθεμιά καθόταν πάνω στην κεφαλή του καθενός.

Τότε όλοι οι Απόστολοι πλημμύρισαν από το Άγιο Πνεύμα και άρχισαν να μιλάνε ξένες γλώσσες, καθώς το Άγιο Πνεύμα θαυματουργικά τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

Για τη γιορτή είχαν έρθει στην Ιερουσαλήμ ευσεβείς άνθρωποι από όλο το γνωστό τότε κόσμο, εβραϊκής καταγωγής, που μιλούσαν μόνο τη γλώσσα του τόπου που ζούσαν. Καθώς έτρεξαν να δούνε τι ήταν αυτός ο θόρυβος με το δυνατό αέρα, άκουσαν τους Αποστόλους να τους μιλάνε στη γλώσσα του τόπου προέλευσής τους και απορούσαν και θαύμαζαν γιαυτό: «Και πως ημείς ακούομεν έκαστος τη ιδία διαλέκτω ημών;».

Αυτοί ανήκαν σε διάφορα έθνη και  χώρες που αναφέρονται στο Αποστολικό Ανάγνωσμα και μιλούσαν τη γλώσσα του έθνους και του τόπου που ζούσαν….

Γιορτάζουμε λοιπόν με μεγάλη ευλάβεια οι Χριστιανοί, κάθε χρόνο, την Πεντηκοστή και την «επιδημίαν» του Αγίου Πνεύματος. Προσκυνούμε την τρισυπόστατη θεότητα. Κλίνουμε το γόνυ της ψυχής και του σώματος και ανυμνούμε τον Πατέρα τον Άναρχον και τον Υιόν τον Συνάναρχον και το Συναϊδιον Πανάγιον Πνεύμα, που φωτίζει και αγιάζει τις ψυχές μας.

Ο Παράκλητος, το Άγιον Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, εκπορεύεται από τον Πατέρα, συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται  μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό…

Θείας εμπνεύσεως ύμνοι, ασύλληπτου κάλλους, αναφέρονται στο Άγιο Πνεύμα και μας το περιγράφουν: Ήν μεν αεί και έστι και έσται, ούτε αρξάμενον, ούτε παυσόμενον, αλλ΄αεί Πατρί και Υιώ συντεταγμένον και συναριθμούμενον. Ζωή και ζωοποιούν. Φως και φωτός χορηγόν. Αυτάγαθον και πηγή αγαθότητος…  Φως και ζωή και ζώσα πηγή νοερά. Πνεύμα σοφίας, πνεύμα συνέσεως, αγαθόν, ευθές, νοερόν, ηγεμονεύον, καθαίρον τα πταίσματα. Θεός και θεοποιούν, πυρ εκ πυρός προϊόν, λαλούν, ενεργούν, διαιρούν τα χαρίσματα… Ξένον άκουσμα, ξένον θέαμα, πυρ διαιρούμενον εις νομάς χαρισμάτων…

Κατά το βιβλίο της Γενέσεως όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν  να χτίσουν πόλη και πύργο,  με στόχο η κορυφή του  να αγγίξει τον ουρανό, μιλούσαν την ίδια γλώσσα και το έργο προχωρούσε. Η αλαζονεία τους όμως τιμωρήθηκε από το Θεό με τη σύγχυση,  δηλαδή τη λησμοσύνη της μιας γλώσσας και την επιβολή πολλών ξένων γλωσσών, οπότε κανένας δεν καταλάβαινε κανένα. Έτσι εγκατέλειψαν το έργο και διασκορπίστηκαν στα πέρατα της γης…

Στα Ιεροσόλυμα την ημέρα της Πεντηκοστής οι Απόστολοι φωτίστηκαν από το άγιο Πνεύμα και μιλούσαν όλες τις γλώσσες των επισκεπτών για να κηρύξουν το σωτήριο κήρυγμα του Ιησού στο νέο κόσμο τον ανακαινισμένο από τη διδασκαλία του. Έτσι οι γλώσσες των λαών, αποτέλεσαν και αποτελούν μέσον επικοινωνίας  και μετάδοσης γνώσεων και ιδεών…

Η σύγχρονη τεχνολογία  παρέχει εύκολο τρόπο συνεννόησης μεταξύ λαών ομιλούντων διαφορετικές γλώσσες. Κάτι που λέμε προφορικά ή κάτι που γράφουμε  στη γλώσσα μας, αυτόματα μπορεί να μεταφράζεται και να αποτυπώνεται σε μια άλλη γλώσσα, που έχουμε επιλέξει. Οι σημερινές γλώσσες που μιλιούνται στην υφήλιο και έχουν καταγραφεί στο σύστημα, υπερβαίνουν τις εκατό. Εάν λοιπόν γράψουμε ένα κείμενο στη γλώσσα μας, μπορούμε άμεσα, εύκολα, σύντομα και ανέξοδα να το αναρτούμε ή  να το αποστέλλουμε σε χώρα ή χώρες που θα έχουμε επιλέξει, μεταφρασμένο στη γλώσσα του επισκέπτη ή παραλήπτη……

Οι συνεχιστές του έργου των  Αποστόλων, οι σύγχρονοι Πατέρες μας, με τον τρόπο αυτό, μπορούν να ….«λαλούν» στη γλώσσα των λαών της υφηλίου, φωτιζόμενοι και οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, κηρύττοντες στα Έθνη,  την αγάπη, την αλήθεια, την ειρήνη, την εν Τριαδικώ Θεώ Ζωήν!….