(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς
Απολογία Α’
Οι μαρτυρίες περί της Θεότητας του Χριστού
Συνέχεια από εδώ: https://www.pemptousia.gr/2025/09/agios-ioustinos-filosofos-kai-martys-profiteies-gia-tin-analipsi-kai-i-pragmatopoiisi-ton-loipon-profiteion/
Ποια δε πρόκειται να λένε και να πράττουν τα πλήθη των Ιουδαίων, όταν τον δουν να έρχεται ενδόξως, προφητεύθηκε έτσι δια του προφήτη Ζαχαρία «θα παραγγείλω στους τέσσερεις ανέμους να συνάξουν τα σκορπισμένα τέκνα, θα παραγγείλω στον βορρά να τους φέρει και στον νότο να μη προσκόψουν» (Ζαχ. 2, 6. Ησ. 43, 5 έ).
«Και τότε στην Ιερουσαλήμ θα υπάρξει μέγας θρήνος, όχι θρήνος στομάτων και χειλέων, αλλά θρήνος καρδίας, και δεν θα σχίσουν τα ιμάτια τους αλλά τις διάνοιες τους» (Ζαχ. 12, 11. Ιωήλ 2, 13).
«Θα θρηνήσουν φυλή μετά φυλή και τότε θα δουν εκείνον τον οποίο εκέντησαν, και θα πουν· γιατί, Κύριε, μας παραπλάνησες από τον δρόμο σου; Η δόξα, την οποία ευλόγησαν οι πατέρες μας, κατέστη όνειδος για εμάς» (Ζαχ. 12, 10. Ησ. 63, 17. 64, 11. Ιω. 19, 37).
Αν και έχουμε να πούμε και πολλές άλλες προφητείες, παύσαμε, κρίνοντες ότι και αυτές εδώ είναι αρκετές για να πείσουν τους έχοντας ώτα ακουστικά και νοερά και νομίζοντες ότι δύνανται και αυτοί να κατανοήσουν ότι εμείς δεν λέμε μόνο ομοίως με τους μυθοποιούς περί των νομιζομένων υιών του Διός, χωρίς να έχουμε αποδείξεις περί τούτου.
Διότι για ποιο λόγο θα πειθόμαστε ότι ένας σταυρωμένος άνθρωπος είναι πρωτότοκος του αγέννητου Θεού και ότι αυτός θα κρίνει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, εάν δεν βρίσκαμε αποδείξεις αναγγελθείσες πριν έλθει αυτός γενόμενος άνθρωπος και εάν δεν βλέπαμε να πραγματοποιούνται έτσι.
Εάν δεν βλέπαμε για παράδειγμα την ερήμωση της χώρας από τους Ιουδαίους, και ανθρώπους από κάθε έθνος ανθρώπων να έχουν πεισθεί διά της διδαχής από τους αποστόλους και να έχουν εγκαταλείψει τα παλαιά ήθη, στα οποία ζούσαν πλανώμενοι, δηλαδή τους εαυτούς μας, και εάν δεν γνωρίζαμε ότι οι εξ εθνών Χριστιανοί είναι περισσότεροι και γνησιότεροι από τους εξ Ιουδαίων και Σαμαρέων;
Διότι όλα μεν τα άλλα ανθρώπινα γένη καλούνται έθνη από το προφητικό Πνεύμα, το δε ιουδαϊκό και σαμαρειτικό φύλο ονομάζονται Ισραήλ και οίκος Ιακώβ.
Δια το πώς δε προφητεύθηκε ότι περισσότεροι θα είναι οι από των εθνών πιστεύοντες των από Ιουδαίων και Σαμαρέων, θα αναφέρουμε τα λεχθέντα.
Λέχθηκε δε έτσι· «έχε ευφροσύνη, στείρα η οποία δεν γεννάς, ξέσπασε και φώναξε, συ η οποία δεν αισθάνεσαι ωδίνες, διότι τα τέκνα της ανύπαντρης είναι περισσότερα από εκείνης η οποία έχει τον άνδρα» (Ησ. 54,1).
Διότι όλα τα έθνη ήταν έρημα από τον αληθινό Θεό, λατρεύοντα έργα χειρών· οι Ιουδαίοι δε και Σαμαρείς, έχοντες τον παρά του Θεού Λόγο δοθέντα σ’ αυτούς δια των προφητών και αναμείναντες πάντοτε τον Χριστό, τον αγνόησαν όταν ήλθε, πλην λίγων για τους οποίους προείπε το άγιο προφητικό Πνεύμα δια του Ησαΐα ότι θα σωθούν.
Είπε δε σαν από προσώπου αυτών· «εάν δεν είχε αφήσει ο Κύριος σπέρμα σ’ εμάς, θα γινόμαστε σαν Σόδομα και Γόμορρα» (Ησ. 1, 9). Από τον Μωυσή ιστορείται ότι υπήρξαν πόλεις ασεβών ανδρών, τα Σόδομα και Γόμορρα, τις οποίες κατέστρεψε ο Θεός με πυρ και θείο, χωρίς να σωθεί κανείς από αυτές πλην ενός αλλοεθνούς, Χαλδαίου το γένος, ονομαζόμενου Λωτ, μαζί με τον οποίο διασώθηκαν και οι θυγατέρες του.
Οι επιθυμούντες δύνανται να δουν ότι ολόκληρη η περιοχή τους είναι έρημη και καμένη, και μένει άγονη.
Περί του ότι δε οι από των εθνών Χριστιανοί προγιγνώσκονταν γνησιότεροι και πιστότεροι, θα αναφέρουμε τα λεχθέντα δια του προφήτη Ησαΐα. Είπε δε ούτως· «ο Ισραήλ είναι απερίτμητος στην καρδιά, τα δε έθνη είναι απερίτμητα στην ακροβυστία» (Ιερ. 9, 26).
Αυτά λοιπόν τα τόσα πράγματα βλεπόμενα δύνανται να φέρουν μετά λόγου πειθώ και πίστη στους δεχόμενους την αλήθεια και μη κατεχομένους από ματαιοδοξία, μήτε κυριαρχούμενους από πάθος.
Ιουστίνου φιλοσόφου και μάρτυρος «Άπαντα τα έργα», των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς».