«Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο εξελίξεων στο α΄ μισό του 20ού αι.»

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου και την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σε πανηγυρική εκδήλωση την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, Ομ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” με θέμα: “Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο εξελίξεων στο α΄ μισό του 20ού αι.”.Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του ομιλητή ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του αυτού Τμήματος, καθώς και του αντίστοιχου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών με έδρα τον Μυστρά. Έχει διδάξει σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Τμήματα Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Dr. Phil.). Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έργα του είναι: Περικλέους Επιτάφιος Κριτική και Ερμηνευτική Έκδοση, Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία Συγκριτική Προσέγγιση των Τριών Ιστορικών της Κλασσικής Περιόδου, Δομή και Λειτουργία των Κλασσικών Γλωσσών, Το Ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου, Από την εἰρομένην λέξιν στο Λιτό Ύφος, καθώς επίσης και Από τον Γοργία στον Ισαίο, Τα Αποσπάσματα του Ομηρικού Υπομνήματος του Γραμματικού Ηλιόδωρου, το Ομηρικό Λεξικό του Απολλώνιου Σοφιστή κ.ά, ενώ ασχολείται με την έκδοση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής.