Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: Ας επιστρέψουμε προς αυτόν αληθινά, για να επιστρέψει και αυτός προς εμάς!

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς
Ομιλία 24
Στη φανέρωσι και διανομή του θείου πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής

Όπου γίνεται λόγος και περί της μετανοίας

Συνέχεια από εδώ: https://www.pemptousia.gr/2026/06/agios-grigorios-palamas-otan-echoume-agapi-pros-allilous-echoume-tin-alithini-agapi-tin-anypokriti/

Όποιος περιέπεσε σε πορνεία ή μοιχεία ή παρόμοια ακαθαρσία του σώματος, ν’ απομακρυνθή από τον μυσαρό τούτον βόρβορο και να καθαρίση τον εαυτό του με εξομολόγησι, με δάκρυα, με νηστεία και τα παραπλήσια· διότι τους πόρνους και μοιχούς που δεν μετενόησαν θα τους κρίνη και θα τους κατακρίνη ο Θεός, θα τους αποπέμψη και θα τους παραδώση στη γέεννα, στο άσβεστο πυρ και στις άλλες ατελεύτητες κολάσεις, λέγοντας· ας αρπαγή ο βέβηλος και εναγής, να μη ιδή και απολαύση τη δόξα του Κυρίου.

Όποιος κλέπτει ή αρπάζει και πλεονεκτεί φανερά, να μη κλέπτη πλέον, να μη πλεονεκτή, να μη αρπάζη τα ξένα, αλλά και από τα ιδικά του να μεταδίδη στους μη έχοντας.

Και για να είπω με λίγα λόγια, αν θέλετε ζωή, να ιδήτε αγαθές ημέρες, και να σωθήτε από τους τώρα επικειμένους βαρβάρους και από εκείνα τα κολαστήρια που απόκεινται για τον αρχέκακο διάβολο και τους αγγέλους του, παραμερίσετε από κάθε κακό και πράττετε τα αγαθά· διότι ο απόστολος λέγει προς τους Κορινθίους, «μη πλανάσθε· ούτε πόρνοι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίτες ούτε πλεονέκτες ούτε μέθυσοι ούτε λοίδοροι ούτε άρπαγες δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού».

17 Αλλά εμείς, αδελφοί, ας απομακρυνθούμε, παρακαλώ, από τα μισητά στον Θεό έργα και λόγια, για να επικαλούμαστε με παρρησία τον Θεό ως Πατέρα. Ας επιστρέψωμε προς αυτόν αληθινά, για να επιστρέψη και αυτός προς εμάς και να μας καθαρίση από κάθε αμαρτία και να μας καταστήση αξίους της θείας του χάριτος.

Διότι έτσι θα εορτάσωμε και τώρα και στους αιώνες και θα πανηγυρίσωμε ενθέως και πνευματικώς την τελείωσι της θείας επαγγελίας· την έλευσι και ανάπαυσι του παναγίου Πνεύματος στους ανθρώπους· την έκβασι και συμπλήρωσι της μακαρίας ελπίδος εν Χριστώ τω Κυρίω ημών.

18 Διότι σ’ αυτόν πρέπει δόξα, τιμή και προσκύνησις μαζί με τον άναρχο Πατέρα του και το πανάγιο και αγαθό και ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο.

Από τον τόμο «Γρηγορίου Παλαμά, έργα 9» των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτης Κ. Χρήστου.